Áder szerint Keller kavar a Szász-ügyben

Vágólapra másolva!
A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülés hangzavarában mindkét oldalon nevető és folyton bekiabáló frakciók közönsége előtt zajlott napirend előtti vita Áder János fideszes frakcióvezető és Veress János szocialista pénzügyi államtitkár között Szász Károly megverése, a PSZÁF-ről szóló jelentés és a Pannonplast felvásárlásának összefüggéseiről.
Vágólapra másolva!

Áder János frakcióvezető szerint a Pannonplast-ügy lényege az, hogy állami pénz felhasználásával bonyolították le a részvénymanipulációt. (Több magáncég tulajdonrészt vásárolt a vegyipari vállalatban, a PSZÁF szerint szabálytalanul és az ügy hátterében egy állami cég is található.) A Fidesz frakcióvezetője szerint a hétvégén kiderült, hogy az ügy forgatókönyvét Keller László és Medgyessy Péter írják. Ezt arra alapozza, hogy "a Szász Károlyt lejárató anyagok többsége Keller László titkárságán készült". Áder szerint ezt Keller maga és Tóth András titkosszolgálati államtitkár is megerősítette. A politikus ezután azt kérdezte, hogy vajon miért akarják elmozdítani a tőkepiaci felügyelet elnökét. Gyanúsnak tartja, hogy olyan embert szeretnének a helyén látni, aki jobban figyelembe veszi a szocialisták szempontjait és bizonyos ügyek vizsgálatától eltekint, azaz falaz a politikusoknak.

Áder János kijelentette, hogy minél előbb tisztázni kell a Pannonplast részvényeinek ügyét, derüljön ki, hogy állami cég segített-e magánszemélyek vagyonhoz juttatásában. A politikus szerint ugyanis, ha ez nem tisztázódik, akkor nem lehet eloszlatni a gyanút, hogy Szász elmozdításására a tervezett privatizációs lépések zavartalan lebonyolításához van szükség.

Veress János pénzügyi államtitkár szerint a Fidesz ragaszkodik az általa félinformációk alapján felállított koncepcióhoz. A szocialista politikus szerint Keller csak annyit mondott, hogy a Szász-jelentésben vannak olyan szövegrészek, amelyek a hivatalában készültek, de azt nem, hogy a jelentés tartalmának töbsége ott készült volna. Így Veress szerint Áder többet tud náluk is az anyag keletkezéséről, talán azt is tudja, hogy a többi részt ki és miért fogalmazta meg. Az államtitkár hozzátette, hogy az MSZP támogatja a vizsgálatot, de csak ha az ügy minden részletére kiterjed, beleérte Szász Károly tevékenységét is.