Az államfő keddig dönt a közoktatási törvényről

Vágólapra másolva!
Kedden közli a köztársasági elnök, hogy aláírja, normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalja, vagy újratárgyalásra visszaküldi az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását. Mádl Ferenc pénteken hivatalában fogadta Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét a közoktatási törvény módosításával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnöknek keddig kell eldöntenie, hogy aláírja, normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalja, vagy újratárgyalásra visszaküldi az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását - mondta Schillinger Erzsébet, a Köztársaság Elnöki Hivatal szóvivője szombaton. Az Országgyűlés június 23-án módosította a közoktatási törvényt, amelyet az ellenzéki pártok, valamint a szakmai érdekképviseletek közül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kifogásolt.

A Fidesz szerint a közoktatási törvény módosítása nélkülözi a legcsekélyebb társadalmi és szakmai egyetértést is. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a módosítás elfogadhatatlan voltát mutatja, hogy egy paragrafushoz átlagosan 7-8 módosító indítvány és összesen 670 javaslat érkezett.

Schillinger Erzsébet az MTI-nek megerősítette azt a szombati sajtóértesülést, amely szerint Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken hivatalában fogadta Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét a közoktatási törvény módosításával kapcsolatban. Nem szokatlan, hogy a köztársasági elnök fogadja az országgyűlési képviselőket, érdekképviseleti szervek képviselőit és természetesen a minisztereket - mondta.

A módosítás a kötelező tanítási órákon túl elrendelhető munkavégzést a jelenlegi legfeljebb évi 280 óra helyett 280+216 órában határozza meg. Az utóbbi azonban a felkészülés miatt akár 350 órára is nőhet, ami által - az érdekképviselet véleménye szerint - indirekt módon diszkrimináció éri a pedagógusokat. A PDSZ kifogásolta az évfolyamismétlés új szabályozását is, amelynek következtében, álláspontja szerint sérülhet a tanítás szabadsága.

A PDSZ közvetlenül az Alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben az államfő úgy dönt, nem kér normakontrollt és a parlament elé sem utalja vissza a törvényt.