Három hét alatt hatmilliárdot költött az MTV

Vágólapra másolva!
Három hét alatt elköltötte azt a hatmilliárd forintot a Magyar Televízió, amelyet az Országgyűlés döntése értelmében júliusban kapott a költségvetéstől. Az MTV-nél állítják, a pénzt adósságtörlesztésre fordították. Az [origo] információi szerint ugyanakkor még így is közel hatmilliárd forint a köztévé tartozása. Mivel a pénz elfogyott, az MTV megszorításokra kényszerül: a hír-, kulturális és szórakoztató műsorokra közel 50 százalékkal kevesebb pénz jut majd, mint az első fél évben. Az televízió elnökségi kuratóriumának SZDSZ-es tagja szerint legalább újabb hatmilliárd forintra lenne szükség, hogy a műsorok mostani színvonalát tartani tudják.
Vágólapra másolva!

Elfogyott a pénze a Magyar Televíziónak, mert az Országgyűlés által megszavazott hatmilliárd forintot adósságtörlesztésre használta fel. Az [origo] információi szerint a köztelevízió most a munkatársak elmaradt bérét és a kisbeszállítóknak járó pénzeket fizette ki. Úgy tudjuk azonban, hogy még így is közel hatmilliárdos tartozása maradt a televíziónak. Ezek rendezésére egyelőre nincs pénz, bár visszafizetésüket már ütemezte az MTV.

Mivel további források jelenleg nem állnak az MTV rendelkezésére, az elnökség úgy döntött, csökkenti a műsorkészítésre fordítható összeget. A megszorító intézkedés miatt több osztály is jelentősen veszít a műsorkészítésre fordítható pénzekből. Elsősorban a hír-, a kulturális és a szórakoztató műsorokra jut majd kevesebb pénz. Egyes osztályoknál akár 40-50 százalékkal is csökkenteni kell majd a költségvetést. A Népszabadság információi szerint szórakoztató műsorokra egymilliárd, kulturális adásokra 150, hírműsorokra pedig 300 millió forinttal jut majd kevesebb pénz az eredetileg tervezettnél.

Bár ezen adatok egy részét Csorba Mária, az MTV sajtóreferense túlzónak nevezte, azt elismerte, hogy jelentősen vissza kell majd szorítani a műsorkészítési kiadásokat. Ez szükségszerű lépés volt - mondta az [origo]-nak Csorba. Információink szerint legalább hárommilliárd forintra lenne szüksége a köztévének, hogy működőképességét fenn tudja tartani. Csorba szerint azonban ennyi pénzből fejlesztésekre már nem futná, így ősztől nem indulhatnának a tervezett új műsorok.

Kutya, csimpánz, Szécsi Pál - tévénézettség/szorakozas/teve/20030702afoldi.html

Az adáskészítésre fordítható pénzek csökkenése most különösen hátrányosan érintheti az MTV-t azért is, mert a közszolgálati adó az elmúlt hetekben többször is fel tudta venni a nézettségi versenyt a kereskedelmi csatornákkal. Ez a helyzet azonban most változhat. Bár Csorba szerint a szűkös források ellenére az MTV olyan műsorszerkezetet dolgoz majd ki őszre, amellyel tartani tudja versenyképességét, nem mindenki ilyen derűlátó.

Kozák Márton, az MTV elnökségi kuratóriumának SZDSZ által delegált tagja szerint a mostani megszorítás olyan költségvisszafogást jelent, amely érezhető lesz majd a műsorok színvonalán is. A megszorítások miatt kevesebb és szegényesebb produkció készül majd ősszel a közszolgálati televízióban - fogalmazott. Hozzátette: hatmilliárd forint nem elég arra, hogy a Magyar Televízió törlessze adósságait és még működjön is.

Az MTV 2003-ban a költségvetésből és a műsorszolgáltatási alapból közel húszmilliárd forintot kapott. A parlament júliusi döntése értelmében ezt hatmilliárddal kiegészítették. Most azonban újabb pénzt kér a köztévé. Kozák szerint a legtakarékosabb működés mellett is legalább 6-7 milliárd forint kell még ebben az évben az MTV-nek. Úgy vélte, hogy ekkora plusz támogatással lehetne tartani a mostani nézettséget.

Kozák szerint nem túlzás ez az összeg, mert - mint mondta - a köztévé működési költsége évente 30-32 milliárd forint, melynek kétharmad részét fedezi az állami támogatás. "Az MTV alulfinanszírozott, bevételei nagyságrendekkel kisebbek, mint kiadásai" - fogalmazott.

A Postabanknál is több pénzt vitt el az MTV/itthon/20030605apostabanknal.html

Egy nyár elején nyilvánosságra hozott számvevőszéki tanulmány szerint az elmúlt években többet költött az állam az MTV-re, mint a Postabank konszolidációjára. Az MTV-nél ennek ellenére bíznak benne, hogy további jelentős támogatást kapnak az Országgyűléstől. A köztelevízió egyik vezető tisztségviselője az [origo]-nak kijelentette: "El nem tudom képzelni, hogy ne kapjuk meg a működéshez szükséges további pénzeket".

Sáling Gergő