Időt nyertek a gyógyszerészek

Vágólapra másolva!
Csehák Judit egészségügyi miniszter kedden bejelentette: már aláírta a pénzügyminiszterrel közösen azt az előterjesztést, amelyben az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetésének szeptember 1-ig történő elhalasztását kérik a kormánytól. Szeptemberig tovább folytatják a tárgyalásokat a változtatással elégedetlen gyógyszergyártókkal.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter miniszterelnök kedden fogadta a gyógyszergyártók és -forgalmazók, valamint a gyógyszerészek szervezeteinek vezetőit. A megbeszélést követően Csehák Judit egészségügyi miniszter bejelentette: már aláírta a pénzügyminiszterrel közösen azt az előterjesztést, amelyben az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetésének elhalasztását kérik a kormánytól. Mint mondta: bízik abban, hogy a hátralévő 2 hétben sikerül úgy megállapodni minden gyógyszergyártóval, hogy se a betegek terhei, se az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kiadásai ne növekedjenek.

Az új rendszer lényege - amelyet eredetileg augusztus 15-től léptettek vona életbe - , hogy az OEP csak egy meghatározott összeg erejéig fizeti ki a támogatott gyógyszerek után járó pénzt a gyártóknak. Ha viszont a támogatott gyógyszerek eladása túllépi az előre meghatározott szintet, akkor a biztosító csak az ártámogatás 80 százalékát utalja át. Ha pedig a gyógyszergyárak szerződést kötnek az OEP-vel, akkor egy bizonyos eladási szint felett jutalékot kell befizetniük az egészségbiztosítónak.

Az OEP szerint a rendszer bevezetését az indokolja, hogy az első félévben több mint kétszer annyival - 24-25 százalékkal - növekedett a gyógyszerkassza kiadása, mint amennyit az OEP indokoltnak tartott volna.

A gyógyszerészek attól tartanak, hogy bár a gyógyszerek ára ettől az intézkedéstől nem lesz drágább, előfordulhatnak majd gyógyszerellátási problémák, egyes termékekből pedig hiány lehet. A kamara szerint az új rendszer arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb gyógyszert gyártsanak, a patikákat pedig arra kényszeríti, hogy ne halmozzanak fel készleteket az ártámogatásos gyógyszerekből. Úgy vélik: nem a több reklám miatt fogyott több gyógyszer, hanem mert új gyógyszereket vontak be a támogatottak körébe, például olyat, amit az Alzheimer-kórban szenvedők szednek.

A patikusok attól tartanak, hogy rajtuk keresztül bonyolítják a rendszert.

Csehák Judit elmondta: ha nem sikerül megállapodni minden gyártóval a visszafizetési szerződésekről, akkor a kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy szeptember 1-től bevezesse az átmeneti rendszert.

Kökény Mihány, az egészségügyi tárca politikai államtitkára az [origo]-nak azt mondta: úgy akarnak megállapodni, hogy fennmaradjanak a keretszámok. Ha ezt túllépik, a terveik szerint valamennyi pénzt vissza kellene fizetni az OEP-nek.

Orbán István, a gyógyszergyártással foglalkozó Egis Rt. és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor közölte: azt szeretnék, ha egyszerűbb lenne a szabályozás. Azt kérik, a kormány csak annyival növelje a gyógyszerkasszát, amennyi az új támogatott gyógyszerek miatt szükséges.