Sok állami vezető titkolja fizetését

Vágólapra másolva!
Több állami hivatalnál sem válaszoltak az [origo]-nak arra a kérdésre, mennyi fizetést kapnak vezetői. Sem az ÁPV Rt.-nél, sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál nem kaptunk választ, holott mindkét intézmény állami forrásokból működik, közfeladatot lát el, így az adatvédelmi törvény szerint a gazdálkodásával összefüggő információk közérdekű adatnak minősülnek. Ezzel szemben éppen az adatvédelmi törvényre és a személyes adatok védelmére hivatkozva utasították el kérdésünk megválaszolását. Az Adatvédelmi Biztos Hivatala szerint a törvény hiányos, és a parlament évek óta nem rendezi az ellentmodást.
Vágólapra másolva!

Az [origo] szerdán a 2002-es zárszámadási törvény tervezete alapján cikket jelentetett meg arról, hogy mennyit keresnek egyes állami hivatalok vezetői. A cikkel kapcsolatban az a kifogás érkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi), hogy az adatok nem pontosak, mert a zárszámadásban szereplő számok túl magasak. Ezután a cikket levettük az [origo]-ról.

A 2002-es zárszámadási törvénytervezet szerint például a gazdasági miniszter fizetése tavaly 12 787 016 forint volt. Ezzel az összeggel Csillag István gazdasági miniszter lenne a legjobban fizetett kormánytag. A tárca közleménye szerint ez a szám azonban tartalmazza a Fidesz-kormány gazdasági miniszterének, Matolcsy Györgynek és a korábbi közlekedési miniszternek, Fónagy Jánosnak a 2002-ben kapott illetményét is. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint Csillag májusi hivatalba lépése és 2002. december 31. között mindössze 3 760 965 forintot kapott.

Csütörtökön levélben kerestünk meg több állami, költségvetési pénzből működő intézményt is, hogy a számokat pontosítsuk. Több helyen azonban elutasító választ kaptunk csütörtökön is. A Kehinél azt mondták, hogy a vezetők keresete nem hozható nyilvánosságra, mert személyes adat, amelyet véd az adatvédelmi törvény. Hasonló választ kaptunk szerdán az ÁPV Rt.-től is, amely csütörtöki levelünkre nem válaszolt.

A törvény szerint személyes adat, ami tulajdonosával kapcsolatba hozható, abból következtetés vonható le tulajdonosára vonatkozóan. Ugyanakkor a törvény úgy fogalmaz: "Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv és személy a feladatkörébe tartozó ügyekben - ideértve a gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket is - köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását."

Az Adatvédelmi Biztos Hivatalánál az [origo]-nak azt tanácsolták, úgy tudhatjuk meg az általunk kért információkat, ha nem konkrét személyek keresetére, hanem arra kérdezünk rá, hogy mennyi pénzt kap egy évben az adott állami hivatal vezetője.

Az Adatvédelmi Biztos Hivatalának egyik munkatársa ugyanakkor az [origo]-nak elmondta: az adatvédelmi törvény ebből a szempontból nem egyértelmű, a jogszabály hiányos. Mint mondta, a hivatal már évek óta szeretné elérni, hogy a köztisztet ellátó személyekkel kapcsolatos minden tétel közérdekű adatnak minősüljön.

Bár a probléma megoldását Péterfalvi Attila jelenlegi adatvédelmi biztos és elődje, Majtényi László is sürgette, az Országgyűlés évek óta nem tesz semmit az ellentmondások feloldásáért - állítják az ombudsmani hivatalban. Az adatvédelmi biztos hivatalánál úgy tudják, hogy most készül egy kormányhatározat, amely rendezheti az ellentmondásos helyzetet, ugyanakkor a hivatalnál azt szeretnék, ha az adatvédelmi törvényben különítenék el egymástól egyértelműbben, hogy mi személyes és mi közérdekű adat. Az Adatvédelmi Biztos Hivatalának munkatársa szerint azonban ezt a munkát az is lassíthatja, hogy a törvényhozás ebben az ügyben ellenérdekelt.

Az [origo] csütörtök délutánig adott határidőt a hivataloknak, hogy közöljék a vezetők fizetését, hogy pénteken már pontos adatokkal közölhessük a cikket. Azoknál az intézményeknél, amelyek nem adták meg a számokat, a zárszámadási törvénytervezetben szereplő összeget jelenítjük meg.

Sáling Gergő