Vágólapra másolva!
Jelentősen romlott a kormány megítélése az elmúlt hónapokban. A Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készíttetett közvélemény-kutatást a Népszabadság ismerteti. Eszerint a lakosság körében jóval több a negatív véleménnyel bírók száma, mint akik pozitívan vélekednek a kormány munkájáról. A kormány elégedettségi mutatója most először alacsonyabb, mint az előző kabinet elégedettségi mutatója.
Vágólapra másolva!

A legkevésbé a 30 évesek generációja elégedett, a 70 felettiek ugyanakkor az átlagnál egy kissé jobban értékelik a kormány munkáját - áll a Szonda Ipsos felmérésében. A kormányelégedettségi mutató a júliusi 46 pontról augusztus végére 40-re esett vissza. Ekkor - a kormányváltás óta először - az Orbán-kormánynak jobb volt az utólagos kormányelégedettségi mutatója (47 pont), mint a jelenlegi kabinetnek. Az előző koalíció kormányzásával ugyanakkor elégedettebbek a megkérdezettek, mint a Fidesz és az MDF jelenlegi, ellenzéki tevékenységével.

Szinte valamennyi tárca és miniszter megítélése romlott az elmúlt hónapokban. Leginkább Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter megítélése romlott, a tárca elégedettségi mutatója 32 pont, a miniszteré a júliusi 46-ról 39-re zuhant. A legjobb helyzetben Bárándy Péter igazságügy-miniszter van, tárcáját 52 pontra, tevékenységét pedig 58 pontra értékelték a megkérdezettek.

Szakértők szerint a honvédelmi tárca megítélése meglepetésre jobb a vártnál, a minisztérium elégedettségi pontja 50-es, Juhász Ferencé 51-es. Hasonló a helyzet az informatikai és hírközlési tárcánál, a minisztérium és Kovács Kálmán is 56 pontos elégedettséggel bír. A Pénzügyminisztérium elégedettségi mutatója júliushoz képest - a miniszterével együtt - hat pontot zuhant (37, illetve 42 pont). Az oktatásüggyel kapcsolatos viták ellenére a tárca megítélése jobb a vártnál, az előző hónaphoz képest csak két ponttal csökkent, 47-re az elégedettségi mutató, Magyar Bálinté pedig 56-ról 47-re esett vissza.