Levélben keresik a több száz honvédségi bliccelőt

Vágólapra másolva!
Ezekben a napokban keresik meg a hadkiegészítő parancsnokságok azokat a fiatalembereket, akik a múlt heti bevonuláskor nem tettek eleget a behívó parancsnak. Ezúttal a behívottak hatoda, több mint négyszáz fiatal döntött úgy, hogy nem kíván bevonulni. Azoknak, akik sokáig húzódoznak, akár százezer forintos szabálysértési bírsággal is számolniuk kell.
Vágólapra másolva!

Több százan nem tettek eleget a behívó parancsnak a szeptember 9-10-i bevonulás alkalmával. Szabadszállásra, az Alföldi Kiképző Központba 995 bevonulót vártak, de mindössze 859-en jelentek meg. A Tapolcai Kiképző Központba 990 bevonuló helyett csupán 790-en érkeztek meg. Szombathelyre, a Savaria Kiképző Központba a tervek szerint 837 fiatal vonult volna be, de végül csak 745-en tettek eleget a behívó parancsnak. A behívott fiataloknak tehát mintegy egyhatoda - 2822 fő közül 428 - nem jelent meg a laktanyákban.

Nagy Attila alezredes elmondása szerint ez nem új jelenség, minden bevonulás alkalmával előfordul, hogy kevesebben jelennek meg a vártnál. Az alezredes szerint az utóbbi évek bevonulásait összehasonlítva csupán elenyésző arányban, néhány százalékkal nőtt a távolmaradók száma.

A kiképző központok az ilyen esetekben visszaküldik a megyei hadkiegészítő parancsnokságoknak a távol maradók nyilvántartási aktáit, a parancsnokságok pedig levelet küldenek az érintett fiatalembereknek. A levélben felszólítják őket arra, hogy jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon, és tisztázzák, miért nem tettek eleget a behívási parancsnak. Ha ez a felszólítás nem jár sikerrel, akkor a honvédség újabb - ezúttal már tértivevényes - levelet ad postára.

Amennyiben a címzettek egyik megkeresésre sem reagálnak, akkor a hadkiegészítő parancsnokságok jelzik az ügyet az adott település jegyzőjének, aki szabálysértési eljárást indíthat. Az eljárás során kiszabható bírság akár százezer forint is lehet, ennek kifizetése ugyanakkor nem mentesít a későbbi bevonulás alól.

A behívókat a bevonulás előtt általában másfél hónappal küldi ki a honvédség, ezért előfordulhat, hogy valakivel ez idő alatt történik valami - például baleset, vagy iskolakezdet - ami miatt jogosan marad távol. Nagy Attila közlése szerint általában a távolmaradók fele a tényleges bliccelő. Ők azok, akik mindenféle igazolás és elfogadható indok nélkül probálják megúszni a katonaságot.

A hadkiegészítő parancsnokságok ezekben a napokban postázzák ki a felszólító leveleket azoknak, akik nem jelentek meg a bevonuláskor. Ők annyit már biztosan elértek, hogy később kell megkezdeniük a sorkatonai szolgálatot. A honvédség ugyanis csak a következő bevonulás alkalmával hívja be őket.