Az MTV bajai menthetik meg Ragátsot

Vágólapra másolva!
Az MTV kuratóriumi elnökségének egyik MDF-es tagja állítja: ha a reklámügy miatt leváltják a köztévé elnökét, akkor még nehezebb helyzetbe kerül az egyébként is sok problémával küszködő intézmény. A testület több kormánypárti tagja ugyanakkor keményebben lépne fel Ragáts Imre tévéelnökkel szemben, aki titkos szerződéseket kötött az MTV reklámidejének értékesítésére. A közpénzek milliárdjait felhasználó tévé napok óta nem ad tájékoztatást a szövevényes ügyről.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön dől el, hogy az MTV kuratóriumának elnöksége kezdeményezi-e Ragáts Imre tévéelnök visszahívását. Addigra fejezi be a vizsgálatot a köztévé felügyelőbizottsága a reklámidő értékesítése körül kirobbant ügyben.

A kuratóriumi elnökség múlt pénteken tartott rendkívüli ülést, miután a testület tudomására jutott, hogy Ragáts Imre idén áprilisban, még ügyvezető alelnökként szerződéseket kötött az MTV reklámidejének értékesítésére. Az elnökség szerint mivel a szerződéseket engedély nélkül kötötte meg a tévéelnök, ezért azok érvénytelenek.

Az elnökség tagjai a pénteki ülésen nem tudtak megegyezni arról, hogy a tudtuk nélkül kötött és hónapokon keresztül titokban tartott megállapodások milyen következményekkel járjanak Ragátsra nézve. Még az ülés előtt egy név nélkül nyilatkozó kormánypárti kurátor azt mondta az [origo]-nak, hogy olyan súlyos ügyről van szó, amely miatt akár az elnök visszahívása is szóba kerülhet.

A pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség csak kezdeményezheti az elnök leváltását, a végső döntést a társadalmi delegáltakkal kiegészülő úgynevezett nagykuratórium hozza meg. (A nyolctagú elnökségbe 2-2 tagot az MSZP és az SZDSZ delegált, 4-et pedig az MDF.)

A kuratóriumi elnökség csütörtökre megpróbál egyhangú álláspontot kialakítani az ügyben. Kozák Márton SZDSZ által delegált kurátor hétfőn az [origo]-nak azt mondta: nincs jelentősége annak, hogy a pénteki ülésen milyen nézetkülönbségek voltak a tagok között. Az ügyet kirobbantó Kozák hozzátette: biztos abban, hogy csütörtökre egységes véleményre jutnak majd, és addigra mindenki felismeri a szerződések jelentőségét.

Kétséges ugyanakkor, hogy a néhány nap múlva esedékes ülésre sikerül-e megegyezniük a testület tagjainak. Peták István korábbi tévéelnök, a kuratóriumi elnökség MDF által delegált tagja szerint ugyanis több szempontot is mérlegelni kell, mielőtt döntenek arról, milyen következményei legyenek az ügynek. Peták az [origo]-nak azt mondta: az elnökség nem teheti meg azt, hogy olyan személyi döntést hoz, amely károkat okozhat az egész intézménynek. A kurátor szerint ugyanis ha kezdeményezik Ragáts leváltását, azzal még nehezebb helyzetbe kerülhet az egyébként is problémák sorával küszködő köztelevízió.

Peták mindemellett azon a véleményen van, hogy Ragáts nem követett el jogsértést, amikor a kuratórium elnökségének tudta nélkül kötötte meg a szerződéseket. A kurátor szerint legfeljebb a médiatörvény ügyes megkerüléséről van szó.

A tévéelnök három céggel kötött szerződést a reklámidő értékesítésére. A megállapodások értelmében a három vállalkozás százmillió forint feletti összeget fizetett az MTV-nek az augusztustól december végéig tartó időszakra a reklámidőért. A Peták által említett "ügyes megkerülés" éppen azzal valósulhatott meg, hogy a szerződések egyenként jóval 300 millió forint alatt maradtak, márpedig a médiatörvény szerint ez az az összeghatár, amely felett szükség van a kuratóriumi elnökség jóváhagyására.

Az általunk megkérdezett szakértő ugyanakkor vitatja az MDF által delegált kurátor azon megállapítását, miszerint törvénysértés helyett csak ügyeskedés történt. Dr. Sarkady Ildikó médiajogász az [origo]-nak elmondta: álláspontja szerint a reklámidő értékesítésére a kuratóriumi elnökség engedélye nélkül kötött szerződések semmiképpen sem felelnek meg a médiatörvénynek.

A jogász szerint ugyanis a reklámidő az MTV vagyoni értékű jogai közé tartozik, márpedig vagyoni értékű jogra százmillió forintos értékhatár felett csak a kuratóriumi elnökség engedélyével lehet szerződést kötni. Sarkady Ildikó kérdésünkre hozzátette: a nem törvényes keretek között kötött megállapodások kellő alapot adhatnak az elnökségnek ahhoz, hogy a testület javaslatot tegyen a tévéelnök visszahívására.

A Peták István által említett aggodalmak annyiban már jelentkeztek, hogy az Országgyűlés elnöke még pénteken bejelentette, hogy az MTV reklámügye miatt elhalasztják a zárszámadás parlamenti szavazását. Az előterjesztés megszavazása ugyanakkor kiemelten fontos a köztévének, ugyanis a zárszámadás elfogadásával 6 milliárd forintnyi közpénhez jutna. Erre a pénzre égető szüksége lenne az MTV-nek, amely már nyár elején bejelentette, hogy elfogyott a 2003-ra kapott 20 milliárd forintja.

A reklámértékesítési szerződések ügyében már számos alkalommal megkerestük az MTV-t, a közpénzek milliárdjait felhasználó intézmény azonban - egyelőre legalábbis - semmilyen tájékoztatást nem kíván adni. Így nem lehet tudni többek között azt sem, hogy az MTV milyen alapon választotta ki a cégeket, amelyekkel szerződést kötött, illetve hogy miért nem tájékoztatta a kuratóriumot az ügyletekről.

Pethő András