Felbosszantotta a prostituáltakat Lévai Katalin

Vágólapra másolva!
Dühösek a prostituáltak Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszterre, aki szerintük megalázta őket. Lévai ugyanis csak öt percet adott, hogy a prostituáltak elmondják kifogásaikat. Az utcalányok azért kértek időpontot, hogy átadjanak egy petíciót, amelyben tiltatkoznak az ellen, hogy a kormány illegalitásba kényszerítené a prostituáltakat.
Vágólapra másolva!

Tíz-tizenöt utcalány várakozott hétfőn délután a Lévai Katalin vezette Esélyegyenlőségi Kormányhivatal előtt, hogy átadhassák petíciójukat. A biztonsági őrök végül csak egy ötfős küldöttséget engedtek be az épületbe, akik átadhatták petíciójukat a miniszternek.

A találkozó azonban furcsára és rövidre sikerült, a prostituáltak felháborodva és morgolódva jöttek ki a miniszter előszobájából. Ilyen megalázó fogadtatásban még egyik hivatalban sem volt részem. Szerettük volna, ha fél órát szán ránk a miniszter, és elmondhatjuk problémáinkat - mondta Földi Ágnes, a Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezetének vezetője, miután találkozott Lévai Katalni esélyegyenlőségi miniszterrel. Adtunk a szarnak egy pofont - összegezte a találkozó eredményét egy dühös prostituált az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal épületében.

Az utcalányok azért háborodtak fel, mert bár hosszas egyeztetés után a miniszter fogadta ötfős küldöttségüket személyesen is hivatalában, de a találkozó mindössze öt percig tartott. Mindkét fél kamerák kereszttüzében adta elő mondandóját, de véleményét néhány mondatnál bővebben egyik fél sem tudta kifejteni a prostitúció állami szabályozásával kapcsolatban.

A prostituáltak közül hárman is beszélhettek Lévaival, aki a találkozó miatt indult később a Vatikánba, ahová egy 180 fős roma küldöttséggel kellett volna már délelőtt elutaznia. Az egyik utcalány átadott egy petíciót, amelyben kifogásolják, hogy a kormány egy törvénytervezetben büntetné azokat, akiket rajtakapnak prostituáltakkal. Egy transzvesztita prostituált pedig azt kifogásolta, hogy a fejük felett döntenek arról, hogyan szabályozzák a prostitúciót. Szerinte azzal, ha a törvények lehetővé teszik, hogy megbüntessék kuncsaftjaikat, csak azt éri el a kormány, hogy emberkereskedők külföldre viszik a magyar prostituáltakat. Vezetőjük, Földi Ágnes felindultan és két postai feladóvevényt lobogtatva Lévai szemére hányta, hogy eddig kétszer is megkeresték írásban, de egyik levelükre sem reagált, miközben show-műsorokba van ideje elmenni a miniszternek.

A miniszter azzal érvelt, hogy sok a dolga, több ezer levélre kell válaszolniuk. Közölte azt is, hogy a kormány nem akar kilépni a New York-i egyezményből, ami tiltja a prostitúciót, ezért nem is tervezik, hogy legalizálnák a prostitúciót az országban. A miniszter állítja: a nemzetközi és hazai tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy a bordélyházak vagy vigalmi negyedek soha, sehol nem teremtettek rendezett viszonyokat. A prostitúció legalizálása a szervezett bűnözői köröknek tömeges pénzmosási lehetőséget jelent, s a vigalmi negyedek, bordélyok bevezetése egy, ma még Magyarországon alig ismert erőszakhullám megjelenésével járhat - érvelt Lévai.

Gondolkodnak ugyanakkor különféle programokon, ami megkönnyítené a porstituáltak helyzetét: így otthonokat hoznának létre a volt prostituáltaknak, emellett már az iskolában felvennék a harcot a prostitúció terjedése ellen, és a diákok a tananyag keretében hallanának a kérdésről. Hozzátette, hogy azért nem tudja bővebben kifejteni véleményét a kérdésről, mert sietnie kell a parlamentbe, de megígérte, hogy elolvassa a petíciót, és nyugodtabb körülmények között, később érdemben is válaszol a prostituáltaknak.

Bár Lévai a találkozón azt mondta, a kormány nem akarja felmondani a New York-i egyezményt, ezzel ellentétesen nyilatkozott korábban Horváth Csaba II. kerületi MSZP-s polgármester, országgyűlési képviselő. A képviselő közölte: a vigalmi negyedek kialakításában látja a prostitúció kezelését. A szocialista politikus szerint felül kellene vizsgálni a New York-i egyezményt. A vigalmi negyedek kijelölésével ugyanis ellenőrizhetővé válhat a prostitúció, ami közegészségügyi, közbiztonsági és adózási szempontból is előnyös lenne - mondta Horváth szeptemberben. Horváth mellett Takács Albert, az ombudsman általános helyettese és Juharos Róbert fővárosi fideszes képviselő is az egyezmény felmondása és a bordélyházak mellett érvelt korábban.