Elhatárolódik az ügyvédi kamara Grespiktől

Vágólapra másolva!
Állásfoglalást tett közzé a Budapesti Ügyvédi Kamara, melyben elhatárolódik az ügyvédek részéről a bírókat ért durva támadásoktól. Bár az állásfoglalás nem említi Grespik László nevét, egyértelmű, hogy a kamara annak kapcsán hozta ezt az állásfoglalást, hogy Grespik egy tárgyaláson megkérdezte a bírónőtől, hogy zsidó származású-e. A konkrét ügyben a kamara vizsgálatot indított, de ez még nem zárult le.
Vágólapra másolva!
Orbán elítéli Grespik kérdését/politika/20031201orban.htmlGrespik alkotmányellenesnek tartja az őt ért támadásokat/bunugyek/20031128grespik.htmlMedgyessy elfogadhatatlannak tartja Grespik kérdését/itthon/20031127kamarai.htmlPéterfalvi szerint jogellenes volt Grespik kérdése/itthon/20031126vizsgalat.html

"A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége - nem vitatva a társadalom jelenségeiről, az igazságszolgáltatásról, egyes bírói döntésekről a szakmailag megalapozott ügyvédi vélemény szabad nyilvánításának jogát, - hangsúlyozottan elhatárolódik minden, a vélemény szabad megnyilvánulása látszatát keltő, alaptalan általánosítástól, a bíró személyét érintő durva támadástól" - áll a kamara állásfoglalásában. "Megengedhetetlennek és elítélendőnek tartjuk a diszkrimináció tilalmába ütköző bármely megnyilatkozást" - közölte a kamara.

Bár az állásfoglalásban nem említenek konkrét ügyet, egyértelműen Grespik László november végi bíróságon elhangzott kérdése tette indokolttá a közlemény kiadását. Grespik László egy szkinhedperben azt tudakolta a bírónőtől, hogy zsidó vallású vagy származású-e. Az ügyvéd szerint az tette indokolttá kérdését, hogy a vádirat durván zsidóellenes dalszövegeket tartalmaz. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úgy nyilatkozott, hogy ilyen jellegű kérdésnek a feltétele jogellenes, mert a vallási hovatartozás személyes adat, amit csak a jogszabályban meghatározott körülmények között lehet kezelni.

A kamara elnöksége egyedi esetekről nem hozhat nyilvánosságra állásfoglalást - mondta az [origo]-nak Bánáti János, a kamara elnöke. A konkrét ügyben vizsgálat indult, ami jelenleg is folyamatban van. A vizsgálat eredményeképp derül majd ki, hogy indokolt-e fegyelmi eljárás elrendelése és az alapján fegyelmi büntetés kiszabása Grespik László ellen. Az ügyvédi törvény szerint a fegyelmi eljárás nyomán megrovás, pénzbüntetés, felfüggesztett vagy tényleges kizárás alkalmazható.