Czeizel 200 ezer forintos büntetéssel megúszta

Vágólapra másolva!
200 ezer forintos pénzbüntetésre enyhítette a Legfelsőbb Bíróság a Czeizel Endrére első fokon kiszabott másfél év felfüggesztett börtönbüntetést. A genetikust jogellenes, pénzért történő örökbeadás miatt fogták perbe, és bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatása miatt marasztalták el. A béranya-per egy másik vádlottjának, Körmendy-Ékes Judit volt ORTT-elnöknek is enyhítették a büntetését, őt mindössze megrovásban részesítették. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét a béranya-perben. Több vádpontban felmentették a vádlottakat, más esetekben enyhítették az első fokon kiszabott büntetést. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Czeizel Endre orvos-genetikus 200 ezer forint pénzbüntetést kapott egyrendbeli, bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatása miatt. Czeizelt első fokon emberkereskedelemben bűnsegédként való részvétel miatt másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 800 ezer forint perköltség megfizetésére ítélték.

Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori vezetője - aki ellen egy magyarországi, de szintén pénz ellenében lebonyolított örökbeadás miatt emeltek vádat - büntetését megrovásra enyhítette a bíróság. Körmendy-Ékest családi állás megváltoztatása miatt három hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották az elsőfokú eljárásban.

A vád szerint Czeizel Endre genetikus közreműködött egy magyarországi és több, Gáti Marianna amerikai állampolgár által irányított külföldi, jogellenes, pénzért történő örökbeadásban. Az elsőfokú ítélet szerint a nyomozás során kiderült, bizonyos szolgáltatásokért bizonyos ellenszolgáltatás járt, valamint a bűnösségét mindvégig tagadó Czeizel magyarországi intézetéhez számos alkalommal érkezett több ezer dollár, bár nem lehetett megállapítani, hogy milyen céllal. A nyomozás során - bírósági engedéllyel - különleges eszközöket használtak a nyomozók, levelezéseket szereztek be, több telefont is lehallgattak.