Demszky és László megállapodott a négyes metróról

Vágólapra másolva!
László Csaba pénzügyminiszter és Demszky Gábor főpolgármester pénteken megállapodott a négyes metró építését érintő finanszírozási kérdésekről, így hamarosan aláírhatják az erről szóló szerződést. A korábbi megállapodás szerint a 300 milliárd forintra tervezett beruházásból 90 milliárd terhelné Budapestet, 210 milliárd a kormányt.
Vágólapra másolva!

László Csaba pénzügyminiszter pénteken hivatalában fogadta Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét. A felek megállapodtak a 4-es metró építését érintő finanszírozási kérdésekről, így nincs akadálya annak, hogy a közeljövőben aláírják a beruházásról szóló szerződést. A négyes metró építésére a 2004-es költségvetés 15,8 milliárd forintot irányoz elő - tudatta a Pénzügyminisztérium közleményében.

Atkári János főpolgármester-helyettes csütörtökön azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a Pénzügyminisztériumban "áll" a négyes metró beruházásának szöveges tervezete, így a kormányfő és a főpolgármester még nem írhatta alá a beruházásról szóló szerződést. Márpedig a főváros és a kormány közötti szerződés megkötése a feltétele annak, hogy a beruházáshoz az önkormányzat kölcsönt vehessen fel az Európai Beruházási Banktól.

A főpolgármester-helyettes szerint a mintegy 300 milliárd forint összértékű beruházás 75 százalékát fedezné a kormány és az önkormányzat által felvenni szándékozott kölcsön az európai pénzintézettől. A kormány és a főváros között korábban megkötött megállapodás értelmében a 300 milliárd forintra tervezett négyes metró beruházásból 90 milliárd terhelné Budapestet, 210 milliárd a költségvetést.