Új döntést kér Demszky a Teleki-szobor ügyében

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester felkérte a Teleki Emlékbizottságot, a volt és a jelenlegi államfőt és a kulturális tárcát, hogy vizsgálják felül a Teleki-szobor felállításáról szóló döntést. A főváros kulturális bizottsága korábban már engedélyezte, hogy felállítsák Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrát. A szoborállítás ellen többen tiltakoznak, Teleki első miniszterelnöksége idején fogadták el ugyanis a zsidók egyetemre való bejutását korlátozó rendeletet.
Vágólapra másolva!

A Teleki-szobor felállításáról szóló döntés felülvizsgálatát kéri az érintett illetékesektől Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A főpolgármester egy vasárnapi, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a szobor felállítását kezdeményező emlékbizottságon kívül felkéri a volt és a jelenlegi államfőt és a kulturális tárcát, hogy a társadalmi vita figyelembe vételével vizsgálják felül álláspontjukat.

"Ezt a vitát le kell folytatni" - jelentette ki Demszky Gábor, aki szerint a főváros kulturális bizottsága társadalmi konszenzust feltételezett a döntés meghozatalakor. "Az elmúlt egy hét vitái azonban azt mutatják, hogy ez a társadalmi konszenzus hiányzik" - tette hozzá a főpolgármester.

Budapest főpolgármestere szombaton jelentette be, hogy felfüggeszti a szobor állítására vonatkozó engedélyezési eljárást és azt javasolja a Teleki Emlékbizottságnak, hogy vonja vissza a Teleki-szobor építésére vonatkozó kérelmét. A Fővárosi Közgyűlés MSZP képviselőcsoportjának ugyancsak szombaton közzétett álláspontja szerint a politikai jellegű szobrok köztéri felállításáról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie, s nem a szakbizottságoknak.

Az MSZP fővárosi képviselőcsoportja ragaszkodik ahhoz, hogy a Teleki-szobor köztéri elhelyezéséről a Fővárosi Közgyűlés hozzon döntést, és kezdeményezi a főpolgármesternél annak napirendre vételét. Egyben közölték azt is: az MSZP-frakció nem fogja támogatni a szobor felállítását. A frakció álláspontja politikailag egyértelmű: nem lehet meg nem történtté tenni, hogy Teleki Pál nevéhez fűződik az első zsidótörvények megalkotása, ez elfogadhatatlanná teszi azt, hogy Budapesten Teleki Pálnak szobrot állítsanak - áll a szocialisták közleményében.

A főváros kulturális bizottsága január 28-i ülésén egyhangúlag támogatta Teleki Pál szobrának felállítását a budai Várban, egy héttel korábban a városképvédelmi bizottság is egyhangúlag engedélyezte a szobor elhelyezését közterületen.

A szobor felállítása ellen több szervezet tiltakozott, és ellenvéleményének adott hangot Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, valamint Fodor Gábor, a párt ügyvivője is. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: "Egy, a jogkiterjesztés és a jogegyenlőség elveit valló párt, vagy politikus nem támogathatja valakinek a piedesztálra emelését, aki a kirekesztés és a jogok korlátozásának politikáját képviselte".

Az SZDSZ politikusai párt vasárnap szabad tanácskozásán is felszólaltak a szoborállítás ellen. Fodor Gábor kijelentette: az SZDSZ-nek világosan szembe kell szállnia azzal a szándékkal, hogy a magyar antiszemitizmus megalapozásában kulcsszerepet vállaló Teleki Pálnak szobrot állítsanak. Fodor hozzátette: ezt az elítélendő történelmi szerepet nem rehabilitálja, nem teszi semmissé az egykori miniszterelnök tragikus életútja, öngyilkossága.

Gusztos Péter, a párt ügyvivője, az SZDSZ Új Generáció alelnöke azt mondta: Teleki Pál "elkötelezett, meggyőződéses antiszemita volt, és az is maradt élete utolsó pillanatáig".

A Teleki-szobor felállításához még a Rockenbauer Zoltán vezette Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett működő Nemzeti Kulturális Alapprogram adott 2 millió forintos támogatást 2001-ben. Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrát halálának 63. évfordulóján tervezik felállítani a budai Vár Hunyadi udvarában, a Ludwig Múzeum homlokzatával szemben.