Nincs egyezség a gazdák és a kormány között

Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy hétfőn a gazdák megtartják Budapest környéki útlezáró tüntetéseiket. A szombati tárgyaláson a demonstráció szervezői és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői nem tudtak megegyezni, ezért az egyeztetés hétfőn folytatódik. Szombaton is folytatódtak vidéken az útlezárások.
Vágólapra másolva!

A tejágazat problémáiról tárgyaltak szombaton a szaktárcánál a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a termelők és a feldolgozók képviselői. Megoldás egyelőre nem született, ezért az egyeztetés hétfőn folytatódik - közölte Németh Imre agrárminiszter a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón. Hétfőn a termelők és a minisztérium megbízottai elsősorban a termelői önkorlátozás és a kvóta-visszavásárlás ügyében tárgyalnak majd. Kedden a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatótanácsa egyeztet a tejpiaci gondok lehetséges megoldásáról.

A tiltakozó gazdák nevében Sákán Antal, az Országos Demonstrációs Bizottság (ODB) tagja elmondta, hogy nem sikerült megegyezésre jutni a minisztériummal. A nagyobb állami segítséget váró gazdák öt napja útlezárásokkal tüntetnek. Hétfőre Budapest megbénítását ígérték, a fővárosba vezető utak lezárásával, mivel a szombat délelőtti tárgyalás nem hozott eredményt.

Paulina László ODB tag szerint Németh Imre fölművelési miniszter pénteki ajánlata nem jelentene igazi segítséget. Németh 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ígért a demonstrációban részt vevőknek. Paulina azonban úgy tudja, hogy ezt az összeget ezt az uniós csatlakozáskor egyébként is megkapnák a gazdák, így ez nem új forrást, csak egy előrehozott kifizetést jelent. Paulina a romló feltételeket jelezve azt mondta, hogy csak a baromfiágazattól mintegy egymilliárd forintot vontak el tavaly év végén.jelentene. A gazdák nevében tárgyalók a költségvetési pénzen kívül piacvédelmi intézkedéseket is várnak, hogy a külföldi áruk ne veszélyeztessék a magyar gazdák megélhetését.

Folytatódtak az útlezárások

A hétvégére az ország nagy részén a gazdák felfüggesztették a demonstrációkat, de bizonyos utakon ott maradtak. Van ahol munkagépeiket a nagy távolság miatt nem akarják hazavinni. Sákán Antal, az MTI-nek szombat reggel azt mondta, hogy eddig 8000 ember mintegy 3500 járművel vett részt az öt napja tartó tüntetéseken országszerte.

Jász-Nagykun-Szolnok megye közútjain az országos agrárdemonstráció hatodik napján négy helyszínen összesen 75 mezőgazdasági termelő vonult fel 90 gépjárművel. A 4-es számú főúton Surjánynál és Fegyverneknél, a 33-as főúton Tiszafürednél, valamint a 31-es főúton Jászapátinál foglalták el a demonstrálók a fél útpályát traktorokkal, tehergépkocsikkal és személyautókkal.

Szombaton a 3-as főúton, Miskolc határában 40-50 járművel korlátozták a forgalmat a gazdák. Ígéretük szerint vasárnap nem tüntetnek. Készen állnak viszont arra, hogy ha nem születik megegyezés, akkor hétfőn ők is a fővárosban folytassák megmozdulásukat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Vásárosnamény és Nyírmada között, a 41-es főúton 150 vállalkozó tüntet szombaton, 63 járművel elfoglalva az egyik sávot. Itt erőgazdálkodással foglalkozók tüntetnek, tiltakozva az erdőápolási és fafajta elegyítési támogatás 30-40 százalékosra tervezett csökkentése ellen. A 49-es főút Kocsord és Győrtelek között 95 járművel van félig lezárva. Az itteni tüntetők szintén a Budapestre vezető utakhoz készülnek hétfőn. Ugyanakkor az útlezárást megyéjükben is folytatni akarják a jövő héten.