Magyar alelnöke lett az ifjúszocialista mozgalomnak

Vágólapra másolva!
Újhelyi István szocialista politikus lett a Szocialista Ifjúsági Internacionálé közép-európai térségének alelnöke. A szervezet budapesti világkongresszusán Luis Ayala, a Szocialista Internacionálé főtitkára a szegénység visszaszorítása érdekében szorgalmazta, hogy a legfejlettebb ipari országok GDP-jük több mint 1 százalékát fordítsák a fejlődő világ támogatására.
Vágólapra másolva!

Újhelyi Istvánt, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták elnökét választotta egyik alelnökének tisztújító ülésén az International Union of Socialist Youth (IUSY), a Szocialista Ifjúsági Internacionálé. A szervezet a hétvégén tartja Budapesten huszonötödik világkongresszusát. Újhelyi István az [origo]-nak elmondta: a közép-európai térség alelnöki feladatait fogja ellátni. Az IUSY-nak még sosem volt magyar alelnöke - tette hozzá az MSZP elnökségi tagja.

Forrás: MTI
Medgyessy és Újhelyi

A pénteken kezdődött konferenciára 100 ország 135 ifjúsági szervezetéből 380 fiatal politikus érkezett. A budapesti kongresszust az MSZP segítségével szervezték meg. A konferencián felszólalt Kovács László, az MSZP elnöke is. Nem lehet a szociáldemokrácia válságáról beszélni annak ellenére hogy a korábbi tizeneggyel szemben jelenleg csak a mostani Európai Unió négy tagállamában van hatalmon szocialista, szociáldemokrata kormányfő; ez a jelenség csupán a politikai váltógazdaság lényege, és a szociáldemokrácia megújulása, útkeresése - mondta a külügyminiszter. Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken arról beszélt a kongresszuson, hogy Magyarország erős, hatékony és szolidáris Európában érdekelt, amelynek versenyképes gazdasága és valutája van. Ennek érdekében közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége az uniónak, e nélkül ugyanis "nem lehet tényező a világban" - tette hozzá.

Luis Ayala, a Szocialista Internacionálé főtitkára szerint a világ szocialista, szociáldemokrata pártjait tömörítő szervezetet is élénken foglalkoztatja tagszervezeti ifjúsági mozgalmai (IUSY) kongresszusának mottója: globális kormányzást a békéért. Ayala a szegénység visszaszorítása érdekében szorgalmazta, hogy a legfejlettebb ipari országok GDP-jük több mint 1 százalékát fordítsák a fejlődő világ támogatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!