Gyurcsány a leggazdagabb nem képviselő miniszter

Vágólapra másolva!
Szerdáig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatukat a képviselői mandátummal nem rendelkező minisztereknek. A Miniszterelnöki Hivatal információi szerint keddig ezt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszteren kívül mindenki megtette, aki ugyanakkor állítása szerint szintén leadta nyilatkozatát. A meglévő vagyonnyilatkozatok tanúsága szerint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter a legszegényebb 6 millió forinttal, a leggazdagabb pedig Gyurcsány Ferenc sportminiszter, akinek cége 3,5 milliárdot ér jelenleg. Őt követi Csillag István gazdasági miniszter, akinek több mint 52 millió forintja van.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal információja szerint egyedül Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter nem tett még eleget törvényi kötelezettségének, és nem adta le vagyonnyilatkozatát. Az Országgyűlés tavaly év végén szavazta meg a törvénymódosítást, hogy a nem képviselő kormánytagok vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános. A törvénymódosítást a Fidesz kezdeményezte Gyurcsány Ferenc vitatott ingatlanügyei miatt. A környezetvédelmi tárca sajtóosztályán ugyanakkor azt mondták az [origo]-nak, hogy a miniszter már tegnap leadta vagyonnyilatkozatát. Erről azonban a MeH még nem tud.

Az eddig nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatok tanúsága szerint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter a legszegényebb nem képviselő kormánytag. Lévainak van egy budapesti, 78 négyzetméteres lakása, amelynek felerészben tulajdonosa, illetve 6 millió forint készpénzt tüntetett fel. A tárca nélküli miniszter kültag a Noralin Oktatási és Tanácsadó Bt.-ben.

Gyurcsány Ferenc a sportminisztérium honlapján hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát. E szerint a miniszter tavaly bruttó 81,4 millió forintot keresett, ennek többségét az Altus Rt. által kifizetett osztalék adta. A miniszter tulajdonában csupán egy pápai, 50 négyzetméteres lakás van, amelyben aműgy édesanyja él. A politikus egy 400 négyzetméteres házban él a II. kerületben, amely a felesége, Dobrev Klára nevén van. Folyószámlán 1,9 millió forintja van Gyurcsánynak. Tulajdonában van az Altus Befektetési Rt. 100 százalékban, az Aldo Kft. 4,4 százalékban, valamint 8,3 százalékban részvényes az Ark Rt-ben. Az utóbbi két cég többségi tulajdonosa az Altus Rt. Gyurcsány közleményben tudatta azt is, hogy az Altus piaci értéke 3,5 milliárd forint. A miniszter tulajdonában 750 millió forintnyi részvény van névértéken.

Forrás: [origo]
Csillagnak több mint 52 milliója van

Nem panaszkodhat Csillag István, a gazdasági tárca vezetője sem. A miniszter tavaly 16,2 millió forintot keresett. Budapesten, a II. kerületben van egy 210 négyzetméteres háza, amelynek egyharmad részben tulajdonosa. Ingóságként perzsaszőnyegeket, több Boda Balázs-festményt és további két képet tüntetett fel. 52,4 millió forintja van Csillagnak kincstárjegyben, 7,6 milliója részvényben, 8,6 milliója jelzáloglevélben. Emellett feltüntetett 435 ezer forintnyi készpénzt, 1229 fontot és 13.182 dollárt. Csillag 78,2 százalékban társtulajdonosa az Arc-Invest Kft-nek, valamint 0,08 százalékban részvényes a Mókus Őrs Rt.-ben.

Draskovics Tibor nemrég megválasztott pénzügyminiszternek a XI. kerületben van egy 1700 négyzetméteres telken fekvő, körülbelül 240 négyzetméteres háza. A teleknek negyedrészben tulajdonosa, a ház fele - egy ikerház - szintén az övé a vagyonnyilatkozata szerint. Emellett közel másfél millió forintja van értékpapírban, 800 ezer forintja készpénzben, és több mint 24 milliója folyószámlán. A pénzügyminiszter 11 százalékban üzletrésztulajdonos egy ingatlanhasznosító kft.-ben, illetve tulajdonos egy adósságkezelő cégben.

Forrás: [origo]
Lévai papíron a legszegényebb

Bárándy Péter igazságügyi miniszter tavaly közel 12,5 millió forintot keresett. Tulajdonában van egy budapesti 110 négyzetméteres lakás, valamint egy 650 négyzetméteres iroda egyheted részben. Ingóságként egy tabernákulumot, egy tálalót, két ezüst és egy porcelán étkészletet, valamint 3 vadászfegyvert tüntetett fel a miniszter. Bárándynak vagyonnyilatkozata szerint 15 millió forint készpénze van, folyószámlán pedig 12 milliója. Egyedül az igazságügyi miniszternek van tartozása: 5 millió forint lakáshitelt vett fel 2001-ben. A miniszter egyheted részben tulajdonosa a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda Fenntartó Kft.-nek.

Juhász Endre EU-s tárca nélküli miniszternek két ingatlana is van. Az egyik 140 négyzetméteres garázzsal, ennek fele a tulajdona, a másik 130 négyzetméteres lakás garázzsal, aminek az egynegyede a tulajdona a vagyonnyilatkozata szerint. Emellett negyedrészben tulahjdonosa egy 5362 négyzetméteres üres lakóteleknek is. Juhász az egyetlen, akinek vagyonbevallása szerint van gépkocsija, 2003-ban vett egy Saab 9-est. A miniszter ingóságként egy arany zsebórát, egy ezüst étkészletet, 10 darab keleti szőnyeget és antik bútorokat tüntetett fel. Juhász Endrének értékpapírban több mint 17 milliója van, folyószámlán 670 ezer forint és 6000 euró. Nyugdíjpénztárba 3,6 milliót fizetett be a tárca nélküli miniszter.