Pénzt adnának a lakásmaffia áldozatainak

Vágólapra másolva!
A kormány számára határidőkkel ellátott intézkedési tervet készített az Országgyűlés lakásmaffiás ügyeket feltáró albizottsága az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében. E szerint felül kell vizsgálni az ingatlan-nyilvántartás jelenlegi rendszerét, valamint a vétlen áldozatok számára anyagi támogatást kell nyújtani valamilyen formában. 
Vágólapra másolva!

A fideszes, MSZP-s és SZDSZ-es képviselők által jegyzett indítvány szerint a lakásmaffiás visszaélések végső soron a magyar jogrendszerbe vetett bizalmat is aláássák, a sértettek pedig sok esetben földönfutóvá válnak, mivel elvesztik életük munkája során szerzett legjelentősebb vagyontárgyukat, a lakásukat.

A határozati javaslat szerint a kormánynak évente be kellene számolnia a parlamentnek arról, hogy mit tettek a lakásmaffiák visszaszorítása és a visszaélések megelőzése érdekében.

A tárcáknak konkrét feladatokat is el kell végezniük, ha a parlament elfogadja a javaslatot. Így a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak például azonnal el kell bocsátaniuk a korrupt földhivatali ügyintézőket, valamint helyre kell állíttatniuk az ingatlan-nyilvántartás naprakészségét. Meg kell továbbá vizsgálniuk, hogy a számítógépes cégnyilvántartás hogyan adaptálható az ingatlan-nyilvántartásra. A tárcának fel kell mérnie, hogy milyen szükséges tárgyi és személyi feltételek hiányoznak a földhivataloknál az ügyhátralék teljes feldolgozásához és az előírásoknak megfelelő munkavégzéshez.

A szociális és a pénzügyi tárcának azt kell megvizsgálnia, hogy a lakásmaffiák vétlen és rászorult áldozatai részére milyen módon és formában lehetne anyagi támogatást nyújtani az újrakezdéshez. A sértettek ugyanis sokszor hajléktalanokká válnak, mivel a lakásuk és a pénzük is odavész.