A kőbányai vagyoncég szerint megtévesztő az ÁSZ-jelentés

Vágólapra másolva!
Megtévesztőnek és megalapozatlannak tartja a számvevőszéki jelentés egyes elemeit a X. kerületi önkormányzat vagyonának kezelésével megbízott KŐBETA Rt.. Az Állami Számvevőszék azt állította, hogy a cég tevékenységével közel félmilliárdos veszteség érte a kőbányai önkormányzatot, a KŐBETA szerint azonban a rábízott részvényekből a maximumot hozta ki.
Vágólapra másolva!

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Kőbánya gazdálkodásáról nemrég közzétett jelentése komoly bírálatokat tartalmazott. Az ÁSZ szerint ugyanis a X. kerületi önkormányzatot közel félmilliárd forintos veszteség érte, miután vagyonkezelési szerződést kötött egy közvetetten saját tulajdonában álló céggel, a KŐBETA Rt.-vel.

A számvevőszék megállapította, ha a cégre 2000 novemberében rábízott 2,1 milliárd forintnyi vagyont államilag garantált értékpapírokba fektették volna, akkor három év alatt 400 milliós nyereséget érhettek volna el. A jelentés szerint ehelyett még az önkormányzatnak kellett kifizetnie 93 millió forintot a KŐBETA-nak, így legkevesebb 493 milliós veszteség érte Kőbányát.

Az ÁSZ jelentéséből kiderül, hogy az önkormányzat a piaci átlagnál magasabb díjat fizetett a cégnek, amelynek vezető testületeiben főként helyi MSZP-s és SZDSZ-es politikusok foglaltak helyet, akiknek juttatásai az évek során folyamatosan emelkedtek. A számvevőszék megállapította azt is, hogy a cég öt alkalommal a "valóságostól eltérő" adatokat tartalmazó beszámolókat nyújtott be az önkormányzatnak.

A KŐBETA Rt. pénteken közleményt adott ki, amelyben a piacinál magasabb díjakra és a "valóságostól eltérő" beszámolókra nem tér ki, viszont megtévesztőnek és szakmailag megalapozatlannak minősíti a jelentés egyes elemeit. A cég szerint ugyanis nem lehet abból a feltevésből kiindulni, hogy mi lett volna akkor, ha a vagyont állampapírokba fektetik. A KŐBETA emlékeztet arra, hogy az átadott vagyon teljes egészéből részvényekből állt. Az értékpapírok mintegy 20 százaléka ráadásul tőzsdén nem jegyzett, osztalékot nem fizető cégek részvényei voltak, amelyeket nehezen lehetett értékesíteni - áll a cég közleményében.

A KŐBETA állítja, a maximum hozamot hozták ki a rájuk bízott vagyonból, és közben folyamatosan csökkentették a kockázatosabb vagyonelemek arányát, míg sikerült elérni az 50-50 százalékos részvény-állampapír arányt. A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy a cég teljes egészében megőrizte az önkormányzat vagyonát, annak ellenére, hogy az ÁSZ által is vizsgált időszakban több más piaci vagyonkezelő cég a rájuk bízott tőke egy részét is elvesztette a negatív gazdasági körülmények miatt.