Osztrák bőrgyárak miatt habosodik a Rába

Vágólapra másolva!
Az osztrák hatóságok elismerték, hogy Ausztriában, három bőrgyárból kerül a Rábába az a szennyezőanyag, ami miatt a folyó egy részén bűzlő hab keletkezik. A beismerés ellenére idén még nem várható, hogy megszabadítják a habtól a Rábát.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hosszabb ideje bűzlő hab úszik a Rábán, ami lehetetlenné teszi a folyó osztrák határhoz közeli szakaszán a horgászást, csónakázást, vadvizi túrázást. A szennyeződés a folyó ausztriai szakaszán a legfeltűnőbb, de magyarországi részén, a határ közelében is habzik a Rába. Szakemberek sokáig hiába kutatták az okokat, nem tudták egyértelműen kideríteni, mi az oka a jelenségnek. Először az algákat okolták, mostanra azonban kiderült, a naftalin-szulfonát nevű, bőrgyártásban használt adalékanyag az oka a habosodásnak - mondta az [origo]-nak Hompasz Gyula, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A habosodásról osztrák bőrgyárak tehetnek. A Rábából vett vízminták elemzése után ugyanis egyértelműen kiderült, a szennyezőanyag koncentrációja a folyó osztrák szakaszán a legnagyobb, ráaádásul Ausztriában három bőrgyár is működik a Rába mellettt. Az osztrák környezetvédelmi hatóságok a korábban elvégzett vizsgálatok eredményei alapján elismerték, hogy Ausztriából ered a szennyeződés.

Annak ellenére, hogy jegyzőkönyvben rögzítették: Ausztria elismeri, hogy a Rába osztrák szakaszán került a szennyezőanyag a folyóba, idén nem valószínű, hogy látható javulás lesz a Rába vízminőségében. Az osztrák és magyar hatóságok jövő héten újabb vízmintákat vesznek a folyó teljes szakaszán, majd az újabb elemzések után, július 21-ig egy vizsgálati tervet készítenek a szakemberek arról, mikor, mit akarnak tenni a szennyeződés megszüntetése érdekében.

Mivel a bűzlő habon kívül más, bizonyítható mellékhatása nem volt a szennyezőanyagnak, így nem valószínű, hogy Magyarország kártérítést kérne a bőrgyáraktól.