Bizonyíthatatlan erőszak a családban

Törvényt kellene hozni a családon belüli erőszak ellen - hangzott el egy tegnapi beszélgetésen. A rendőrség illetékese szerint viszont nehezen bizonyítható és gyakran nem is igaz, hogy a feljelentésekben megfogalmazott erőszak valóban megtörtént.

Betlen AnnaTisztázni kell a hatóságokkal, hogy a családon belüli erőszak - történjen akár nevelési szándékkal - nem elfogadható - hangsúlyozta Betlen Anna, a Szociális és Családügyi Minisztérium Nőképviseleti Titkárságának tanácsosa a Nők Háza Egyesület tegnapi kerekasztal-beszélgetésén. A tanácsos szerint a parlamentnek törvényt kellene hozni a hasonló bűncselekmények megelőzésére, mert a Btk. ide vonatkozó passzusai nem elégségesek.
A tanácsos fontosnak tartaná, hogy a közvélemény és a hatóságok a családtagjaikkal szemben szexuális erőszakot elkövető férfiakat ne pedofilnak vagy pszichopatának tekintse, hanem bűnelkövetőnek. Honti Kinga pszichológus ezzel szemben úgy vélekedett: a saját gyermekükkel fajtalankodó apák túlnyomó többsége pszichopata, nagy részük alkoholista.
Németh Péter rendőr őrnagy, a BRFK vizsgálati főosztályának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak nehezen bizonyítható, így az ilyen okok miatt elindított eljárások sokszor a vádemelési javaslatig sem jutnak el. Kiemelte: a rendőrségnek mindig kételkednie kell abban, hogy valóban megtörtént-e a bűncselekmény, különösen, ha válófélben lévő házastársak egyike tesz feljelentést.

Varga Gergely

(Magyar Hirlap)