Két órán át tartott a SOTE klinikáin a sztrájk

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) 29 klinikáján és a gazdasági, műszaki ellátó szolgálat számos budapesti egységében tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot.

Az első értesülések szerint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) mind a 29 klinikáján támogatták a reggel 8-tól 10-ig megtartott figyelmeztető sztrájkot. A dolgozók 13 százalékos béremelést követeltek.
Berki Zoltán, a SOTE szakszervezetének titkára elmondta: két-három klinikán olyan alacsony a dolgozói létszám, hogy mindenkire szükség volt a betegek ellátásához. Ezeken a helyeken nem tudtak bekapcsolódni a megmozdulásba, de szolidaritásuk jelképeként kitűzték ruhájukra az erre az alkalomra készült matricát.
A munkabeszüntetés ideje alatt az 1-es és a 2-es női klinikán, valamint a Kútvölgyi kórházban véradást szerveztek, amelyeken nem csak a SOTE munkatársai, hanem törekvéseik külső támogatói is nagy számban megjelentek.
Berki Zoltán szerint a sztrájkbizottság a délutáni órákban rendelkezik majd részletesebb információkkal a munkabeszüntetésről.

Pusztai Erzsébet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült a bérmegállapodás.
Pusztai elmondta: az orvosegyetemek más egészségügyi intézményeknél is bonyolultabb helyzetben vannak, mivel oktatási és gyógyító feladatuknál fogva egyrészt a fenntartó Oktatási Minisztérium, másrészt pedig - a klinikák teljesítménye alapján - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza munkájukat. Az Egészségügyi Minisztérium az OEP-en keresztül, tehát közvetetten áll kapcsolatban a SOTE-val. "Ennek ellenére a tárca szakemberei ajánlásokat tesznek az intézmény gazdasági helyzetének rendezésére, valamint keresik a módját annak is, hogy a kórházi béradósságok konszolidációjára felhasználható költségvetési keretből az egyetemnek segítséget nyújthassanak", mondta.

(MTI)

Korábban:

A bértárgyalások eredménytelensége miatt immár bizonyos, hogy figyelmeztető sztrájkot tartanak csütörtökön reggel 8-tól 10 óráig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) dolgozói - közölte Berki Zoltán, a SOTE Szakszervezetének titkára. (1999.06.30.)