Mégis menesztik a vezérkar vezetőit - állítja a Népszava

A Népszava úgy értesült, hogy a honvédelmi tárca vezetői nem várnak szeptemberig Végh Ferenc vezérezredes, vezérkari főnök és helyettese, Hollósi Nándor altábornagy leváltásával. Wachsler Tamás, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára azonban az MTI-nek azt mondta, nem tud Végh menesztéséről. Kormányzati körökből szerzett információnk szerint Hollósival tegnap délután folytatott megbeszélést Szabó János honvédelmi miniszter, Véghgel pedig Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából ma tárgyal Póda Jenő, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára. Végh annyit mondott lapunknak: "Emelt fővel fogok távozni."

Hollósi Nándorral tegnap Szabó János honvédelmi miniszter ismertette a leváltás körülményeit. Az altábornagytól szerettük volna megkérdezni, miben állapodott meg a miniszterrel, de Hollósi tegnap elérhetetlen volt. Vélhetően ahhoz tartotta magát a tábornok, amit nemrégiben egyik nyilatkozatában is kifejtett: távozásánál a közös megegyezés szóba sem jöhet. (Ezt a megoldást egyébként a minisztérium vezetése szorgalmazta.) Hollósi azt kívánja elérni, hogy felmentését és 30 nap munkavégzést követően hat hónapig teljes bérrel a felmentési idejét tölthesse.

Végh Ferenc
Beliczay László felvétele
A Népszava értesüléseink szerint Végh Ferenccel, a Magyar Honvédség parancsnokával, vezérkari főnökkel a kormányfő megbízásából ma ül le tárgyalni Póda Jenő, a nemzetbiztonsági és védelmi koordinációért felelős politikai államtitkár helyettese. A hírt Póda nem cáfolta, de az ajánlatcsomag tartalmáról nem kívánt beszélni.
Mindössze annyit mondott: "Európai megoldásra törekszünk."

A vezérezredes ugyancsak elzárkózott attól, hogy immáron biztossá vált menesztését kommentálja. Arról sem kívánt beszélni, hogy milyen feladattal bízzák meg, és azt sem, elfogadja-e. Csupán annyit közölt: "Minden kijelentésemért és cselekedetemért vállalom a felelősséget, és emelt fővel fogok távozni."
Kormánykörökből tudjuk, nagy a valószínusége annak, hogy Végh Ferencet katonadiplomáciai feladattal bízzák meg. A Póda által említett európai megoldás pedig azt is jelenti, hogy a Magyar Honvédség első emberének járó ünnepélyes keretek között búcsúztatják, és magas kitüntetéssel jutalmazzák a NATO-tagsággal kapcsolatos erőfeszítéseit, valamint a koszovói események során kifejtett tevékenységét.

Katonai körökből a Népszava úgy értesült, hogy a tárca közigazgatási államtitkára, Wachsler Tamás, a hazánkba akkreditált katonai attasékat is tájékoztatta a két főtiszt menesztéséről. Tudomásunk szerint a NATO brüszszeli központjában tett látogatása során az ottani katonai vezetőket is informálta a minisztérium Véghgel kapcsolatos szándékáról.
Wachsler Tamás azonban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása Végh menesztéséről.

Mint arról a Népszava már beszámolt, Végh és Hollósi menesztése annak kapcsán vetődött fel néhány héttel ezelőtt, hogy a vezérkarnak a minisztériumba történő integrációja során a tárca elképzelésének legfőbb ellenzője éppen a két főtiszt. A minisztérium koncepciója szerint az új konstrukcióban nincs szükség két vezérkarifőnök-helyettesre, formálisan ezért kell Hollósit felállítani. Végh viszont egy sor kérdésben hajthatatlan maradt, ami a minisztérium vezetése számára kényelmetlenné vált.

Változatlanul tartja magát az a feltevés, hogy Végh helyét Fodor Lajosnak, a katonából "civilesített" helyettes államtitkárnak szánják. Úgy tudjuk, Fodor patrónusa Boross Péter volt miniszterelnök, Orbán Viktor kormányfő tanácsadója.

(Népszava)

Ajánló:

Az oldalon a minisztériumról semmilyen információt nem talál. Csak a milleneumi vetélkedővel kapcsolatos híreket ismerheti meg.