Legalább 10 milliárd forintba kerül a 2001-es népszámlálás

A 2001-es népszámlálást készítik elő azzal a próbanépszámlálással, amelyet két hete tartanak Hajdú-Bihar és Heves megyében. A 180 millió forintba kerülő próba eredményeiből elsősorban módszertani információkat kapnak a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálással foglalkozó munkatársai. A 2001-es teljes körű népszámlálásra a kormány által már elfogadott költségvetésben másfél milliárd forintot különítettek el. Ugyanakkor Rózsa Gábor, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa szerint a népszámlálás legalább 10 milliárd forintba fog kerülni.

Az összeírt személy lakáskörülményeire, családi állapotára, végzettségére, foglalkozására, életkörülményeire, egészségi állapotára, állampolgárságára, nemzetiségére, vallási hovatartozására, nyelvtudására vonatkozó kérdések szerepelnek azon a kérdőíven, amelyet a két megyében tartott próbanépszámláláson használnak fel a kérdezőbiztosok. Az összeírt személy neve nem szerepel a kérdőíven.

A próbanépszámlálás kérdőíve
Néhány kérdés:
- A fűtéshez, főzéshez milyen energiát használnak?
- Milyen gyakran szállítják el szervezetten a szemetet?
- Volt élettársi kapcsolata?
- Megélhetését mi biztosítja?
- Az elmúlt év folyamán volt üdülni, nyaralni?
- Milyennek tartja egészségi állapotát?
- Vallása, hitfelekezete
- Milyen nyelven beszél?

Hajdú-Bihar és Heves megyében két hete tart a próbanépszámlálás. A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai elsősorban arra kíváncsiak, hogy a határidőként kiszabott három hét alatt le lehet-e majd bonyolítani a teljes körű népszámlálást 2001-ben, megfelelő-e a kérdőív, illetve a adatgyűjtés teljeskörűségét megbízhatóan ellenőrizni tudják-e.

A próbanépszámlálást konkrét adatforrásként nem használják fel - mondta Rózsa Gábor, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási Főosztályának vezetője az [*****]-nak.

A parlament előtt álló népszámlálási törvény szerint - amely a 2001-es népszámlálásra már vonatkozni fog - a lakosság részéről kötelező lesz az adatszolgáltatás. Azonban az érzékeny adatokra vonatkozó kérdésekre (többek között ilyen a vallási hovatartozást, egészségügyi állapotot, esetleges fogyatékosságot firtató pont) válaszként az is megadható lesz, hogy az illető nem kíván az adott kérdésről nyilatkozni.

A nyilatkozónak nem kell igazolnia a bemondott adatokat, és azokat csak statisztikai célokra szabad felhasználni. Az adatvédelmi törvényt ugyanis be kell tartani a feldolgozás során.
"Máig visszaüt az az eset, hogy 1946-48-ban a német nemzetiségű lakosság kitelepítésénél más névjegyzékek mellett felhasználták az 1941-es népszámlálási adatok nemzetiségre vonatkozó részét" - mondta Rózsa.

Szerinte az 1990-es adatokhoz képest jelentős változások lesznek a munkanélküliek számát tekintve. Változni fog a családstruktúra, mivel manapság gyakoribb az élettársi viszony, illetve nőtt az elváltak száma.
Megváltozott a vándorlás iránya is, hiszen manapság már nem a főváros felé vándorolnak az emberek, mint tíz évvel ezelőtt, hanem Budapestről az agglomerációs települések felé. E miatt különbség lesz a korábbihoz képest az ingázási adatokban.
Időközben megszűntek a munkásszállások, ami szintén eltérést fog hozni. "Mindez az eltelt tíz éve alatt végzett kisebb felmérésekből nyilvánvalóan látszik" - mondta Rózsa.

A próbanépszámlálást az 1999. évi Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében hajtják végre. Az idei költségvetésben 180 millió forintot különítettek el erre a célra. Az adatfelvételt 150-200 ember végzi a két érintett megyében.

Rózsa azt mondta: a továbbiakban is lesznek kisebb összeírások, amikor egyes kérdéseket más megfogalmazásban tesznek fel. Erre azért van szükség, hogy kipróbálhassák, hogyan lesz érthetőbb egy-egy kérdés.

Népszámlálást minden évtizedforduló körül tartanak. A következő a tervek szerint 2001 februárjában lesz. Szeretnék valóban teljes körűvé tenni az adatgyűjtést, így minden egyes háztartásba elmegy majd a kérdezőbiztos - mondta Rózsa.
A 2001-es népszámlálás előkészítésére a kormány által már elfogadott jövő évi költségvetésben összesen 1, 504 milliárd forint van elkülönítve.
Ugyanakkor Rózsa szerint a teljeskörű népszámlálás "sokmilliárdos tétel" lesz. Összehasonlító adatként azt mondta, hogy mai árfolyamon 6 milliárd forintba került az 1990-es népszámlálás, de most sokkal jobb technikával fognak dolgozni, ami megemeli a költségeket. A végső összeg szerinte mintegy 10-11 milliárd forint lesz.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Földrajz, népesség, foglalkoztatottság, jövedelmek, fogyasztás, lakás