Megegyezett az alkotmánymódosításról a hadügyminisztérium és az MSZP

Elvi egyezség született az MSZP és a Honvédelmi Minisztérium között szerdán a katonai csapatmozgásokhoz szükséges alkotmánymódosításról. A létszámtól függetlenül a feladat határozná meg, hogy melyik csapatmozgás tartozna a kormány és melyik az Országgyűlés hatáskörébe.

Egy olyan feladat végrehajtása, amelyben a katonákat veszély érheti, mint például a békefenntartás, az Országgyűlés kétharmados jóváhagyását igényelné. Az egyéb, békeidőben zajló gyakorlatok engedélyezése azonban a kormány hatáskörébe tartozna – mondta Juhász Ferenc, a szocialista párt katonai szakértője és Wachsler Tamás, a szaktárca közigazgatási államtitkára.

A humanitárius feladatokban való részvétel ugyancsak kétharmados jóváhagyást igényelne, ha az hadműveleti területen valósulna meg. Minden más esetben elég lenne a szavazatok fele. Egy Magyarország területéről indított akármilyen katonai akcióhoz szintén a parlament kétharmados hozzájárulására lenne szükség. A kormány engedélye is elég lenne ahhoz, hogy a NATO repülőgépei az ország légterében járőrözzenek.

Wachsler Tamás és Juhász Ferenc megegyezett abban, hogy egyaránt szorgalmazzák a parlamenti pártoknál, hogy még idén állapodjanak meg az alkotmánymódosítás elemeiről, így az Országgyűlés tavasszal foglalkozhatna a csapatmozgások ügyével. Wachsler Tamás szerint működőképes
kompromisszum született a szocialistákkal, s ennek alapján a HM elkészítheti javaslatát az alkotmánymódosításról.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. október 28.)