A vártnál jobb állapotban van az utolsó magyar hadifogoly

Az utolsó magyar hadifogolyként, Tamás András néven ismert férfi személyazonosságának megállapítása folyamatban van. A férfi a vártnál jobb állapotban van, az orvosok szerint nem épült le annyira értelmileg, hogy ne tudná majd ügyeit intézni.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az utolsó magyar hadifogolyként, Tamás András néven ismertté vált férfi ugyan nem közszereplő, késői megtalálása, kezelése azonban történelmi jelentőségűnek tekinthető - közölte Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: az idős férfi személyiségi jogaival kapcsolatban megjelent újságcikkek kapcsán kért állásfoglalást az adatvédelmi biztostól.
Az ombudsman ajánlása szerint Tamás András egészségi állapotáról általánosságban lehet nyilatkozni, a kórteremben azonban ne készüljenek róla felvételek.

Veér András beszámolt arról, hogy a férfi személyazonosságának megállapítása folyamatban van. Jelezte, hogy rövid időn belül kiderülhet, ki is valójában az utolsó volt magyar hadifogolyként ismertté vált ember. Az idős férfi 55 éven át Tamás András néven szerepelt az orosz nyilvántartásokban.
A főigazgató szerint a férfi akár ügyeinek vitelére is képes lehet. Barth Ákos kezelőorvos hozzátette: Tamás András értelmi leépülése nem olyan fokú, mint amilyenre korábban számítottak. Az idős férfi akár 2-3 órát beszél folyamatosan, míg a kotyelnyicsi intézetben, ahol kezelték, alig volt hajlandó megszólalni.

Tamás András nevének aláírását megtagadta, sőt erre a kérésre ideges lett. "Ennek azonban oka lehet az is, hogy védelmi szempontokból a háborúban a katonáknak megtilthatták nevük aláírását" - tette hozzá Csáky István, a Richter gyógyszergyár képviselője. Elmondta, hogy a jövő héten találkozik Oroszországban két személlyel, akik egy olyan egészségügyi intézményben dolgoztak, ahol Tamás Andrást kezelték 1943 és 1947 között.
A férfit 1947 óta a kotyelnyicsi intézetben gondozták. Arról azonban nagyon keveset tudnak, hogy mi történt vele az azt megelőző négy évben.

Bárándy György, Tamás András gondnoka arról tájékoztatott, hogy személyigazolványt kért a férfinak. Az ehhez szükséges adatokról hamarosan egyeztet az illetékesekkel. A személyigazolvány szükséges ahhoz, hogy Tamás András megkaphassa havi húszezer forintos nyugdíját.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 18.)