Kétséges a feleslegessé vált honvédségi vagyon sorsa

A Magyar Honvédségnek nemcsak a feleslegessé vált objektumait, harci repülőit, harckocsijait, katonai ruházatot kell hamarosan értékesítésre átadnia az ÁPV Rt-nek, hanem kimustrált kézifegyvereket, lőszereket, gyalogsági taposóaknákat, környezetre veszélyes anyagokat is. A honvédelmi közigazgatási államtitkári posztjáról tegnap lemondott Wachsler Tamás még végleges döntést nem hozott, de egyesek a kincstári honvédségi vagyon értékesítésében szánnak neki szerepet a jövőben.

A Magyar Honvédség közel 600 ezer technikai eszköze és "anyagfélesége" között jelentős mennyiséget képviselnek a használaton kívül helyezett kézifegyverek, lőszerek, különféle robbanó- és veszélyes anyagok. A tavalyi 2183-as kormányhatározat, amely a sereg szükségtelenné vált több tízezres nagyságrendű ingó és több száz ingatlan- vagyonának sorsáról intézkedett, nem csupán az objektumok, harci repülők, helikopterek, harckocsik, "divatja múlt" katonai ruházat átadását rendelte el az átvevő ÁPV Rt.-nek. Közöttük vannak egyebek mellett a kimustrált kézifegyverek, lőszerek, gyalogsági taposóaknák, környezetre veszélyes hajtó-, kenő- és vegyvédelmi anyagok is. A vagyonkezelőnek az átvett vagyont zártkörű pályázaton kell majd értékesítenie.

A parlament honvédelmi bizottsága nevében a kisgazda Lányi Zsolt elnök több helyen és fórumon tiltakozott az ellen, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. veszélyes katonai fegyverekhez, anyagokhoz jut. Lányi a Népszavának elmondta, maximálisan egyet lehet érteni azzal, hogy a zsugorodó hadsereg számára szükségtelenné vált kincstári vagyon értékesítésével, esetleges megsemmisítésével ne a katonák, hanem az erre hivatott szervezetek foglalkozzanak.

A fegyverek, lőszerek és a mentesítés nélkül átadott lőterek kezelői jogáról csak akkor szabadna a honvédségnek lemondania, ha a fegyvertárolással, raktározással kapcsolatos törvényi előírás feltételei biztosítottak az ÁPV Rt.-nél. (A mentesítés nélkül átadott lőterek veszélyeire példa a néhány nappal ezelőtti, zengővárkonyi szelídgesztenyésben és a szomszédos honvédségi lőtéren keletkezett tűz. A szelídgesztenyésből igen gyorsan átterjedtek a lángok a szomszédos katonai gyakorlólőtérre is, ahol az oltást külön megnehezítette a lőtéren elszóródott éles gépfegyverlövedékek jelenléte is. Néhány lőszer fel is robbant, de szerencsére nem okozott balesetet.)

A 2000. január elsejével megkezdett átadás-átvétel a papírmunkák elképesztő méretei miatt nagyon lassan halad, és első menetben formálisan csak arra a 272 darabból álló ingatlancsomagra terjedt ki, amelyekért először és utoljára kapott pénzt a tárca 12 milliárdot meghaladó adóssága kiegyenlítésére. Az ÁPV Rt. akkor is, most is elzárkózott attól, hogy a rendkívüli méreteket öltő és rendkívül vegyes összetételű ingóvagyonnal is kiegészült csomag sorsáról, velük kapcsolatos elképzelésekről tájékoztatást adjon. Ebben egyébként hajótestek, hajtóművek, lokátorok, vegyvédelmi felszerelések, kimustrált terepjárók, motortestek, gyalogsági taposóaknák, lőszerek, lőfegyverek éppúgy voltak, mint például T-55-ös harckocsik.

Azóta is titok övezi a honvédségi vagyon átvételének útját, hiszen a sok fölöslegessé vált "kacattól" megszabaduló haderőt nem érdekli, hogy birkózik meg a feladattal az ÁPV Rt. A vagyonkezelő viszont szemérmesen hallgat. Kerényi Éva, a szervezet egyik illetékese a Népszavának azt mondta a fegyverekkel, robbanóanyagokkal, rakétákkal, lőszerekkel kapcsolatos gondjaikról: ez a szokatlan feladat speciális munkát igényel tőlük, ami miatt változtatásokat terveznek, és szakértői karral bővítik csapatukat. Vagyis folyamatban van az átvétel előkészítése.

A lap szeretett volna tájékoztatást kapni a folyamatról a honvédelmi tárcánál is. A sajtófőosztály több nap után sem talált a témában "nyilatkozatképes" szakembert. A Népszava úgy tudja, az átadás-átvétel kidolgozatlan, stratégiája nincs, és a folyamatos lassítás hátterében maga a vagyonkezelő áll. Pillanatnyilag annyit lehet tudni, hogy az ÁPV t a katonai tárolóhelyek egy részét maga őrizteti, de akad olyan is, amelyre még katonák vigyáznak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a haderőreform miatt a honvédségnek hamarosan újabb jelentős mennyiségű ingó- ás ingatlanvagyontól kell megválnia. Ezeket az ÁPV Rt.-nek kell értékesítésre átvennie, de a hogyanra ma még nincs válasz.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 31.)