A XVI. kerületi önkormányzat felbontja a szerződést az ételszállító cégekkel

Szerződést bont az óvodákba ételt szállító cégekkel a főváros XVI. kerületének önkormányzata. Év végéig még érvényes a jelenlegi három ételszállító cég szerződése, januártól viszont az ételszállításra kiírt közbeszerzési pályázat nyertese szállíthat ételt a kerületi óvodákba.

Két héttel ezelőtt több budapesti, maglódi, és csömöri óvodában is ételmérgezést kaptak a gyerekek, a legtöbb megbetegedés a XVI. kerületben fordult elő. Az ÁNTSZ a héten azonosította a vírust, mely az ételmérgezést okozta. Ezt a vírust ételben viszont nem tudják kimutatni, így nem bizonyítható, hogy az ételszállító cégek felelősek a fertőzésért. Az ÁNTSZ szerint a kórokozó vagy az ebéd valamely alapanyagából származott, vagy az egyik dolgozó mulasztása miatt került az ételbe. Az ebédet szállító Junior Vendéglátó Rt. nem ismeri el, hogy hibát követtek volna el.

Szabó Lajos Mátyás, a XVI. kerület polgármestere pénteken az [origo]-nak elmondta: a kerület óvodáiba nem csak a Junior, hanem két másik cég - az Elamen és a Sasker - is szállít ételt, és a kerület mindhárom céggel felbontja a szerződést. A polgármester közölte: a szerződéseket öt évvel ezelőtt kötötték és az elmúlt öt év alatt többször kaptak előnyösebb árajánlatokat más cégektől. Emellett a két héttel ezelőtti ételmérgezés is befolyásolta a képviselőtestület döntését a szerződések felbontásáról. A kerület hat óvodáját 2002. január 1-ig még ez a három ételszállító cég látja el étellel, januártól pedig a közbeszerzési pályázat nyertese szállíthatja az ebédet. A szeptemberben kiírásra kerülő pályázaton ez a három cég is indulhat, de a polgármester úgy tudja, hogy több új pályázó is lesz.

[origo]