Ujjlenyomat-azonosító a rendőrségnek

Automata ujj- és tenyérlenyomat-azonosító rendszert vásárolt a rendőrségnek a Belügyminisztérium. Az egymilliárd forintos beruházással az eddigi nyilvántartás is számítógépre kerül, valamint összesen 800 ezer személy adatait befogadni képes tárolókapacitást alakítanak ki. Egy másik, ugyancsak egymilliárdos beszerzéssel az okmányirodákat korszerűsítik, illetve fejlesztik tovább. Ezt elsősorban a közeljövőben várható útlevél-hosszabbítási dömping indokolja.

Automatikus ujj- és tenyérnyomat-azonosító rendszert vásárol a Belügyminisztérium (BM) a rendőrség számára. Az úgynevezett AFIS hálózat szállítását közbeszerzési eljárásban egy francia cég nyerte el, s hamarosan megkezdik a telepítését is.

A korszerű adatbázisban először a már meglévő nyilvántartás adatait rögzítik - ez közel 300 ezer személy ujjnyomát jelenti, a tenyérnyomat-tároló 800 ezer "személyes" lesz. Az új nyilvántartó alkalmas arra is, hogy távolról - megfelelő további fejlesztés után -, akár a rendőrségi gépkocsiból is kapcsolatba léphessen vele az arra jogosult nyomozó, s pillanatok alatt elvégezhesse az azonosítást.

A beruházás mintegy négymillió euróba, azaz egymilliárd forintba került. Közel ugyanennyit költ a közeljövőben a BM a területi okmányirodák, illetve a Központi Okmányiroda továbbfejlesztésére, valamint felszerelésének kiegészítésére, bővítésére.

2000. január 1-jétől 152 iroda kezdte meg működését, majd azóta további 83 csatlakozott a rendszerhez, ez évtől pedig már működik a központi iroda is. A BM szerint elsősorban azért vált szükségessé az irodák továbbfejlesztése, valamint a szükséges felszerelések kiegészítése, mert a közeljövőben nagy mennyiségű útlevél érvényességi ideje jár le. A kérelmezők várható áradata pedig jelentős többletmunkát jelent majd az okmányirodáknak. A körzeti központok irodáiban több helyen állandósult sorban állás, a túlterhelés, a gyakori üzemzavarok is szükségessé teszik a biztonságosabb működési feltételek megteremtését. A személyi igazolványok, lakcím-azonosítók kiadása mellett a gépjármű-ügyintézés átvétele már jóval korábbi kapacitásbővítést indokolt volna.

Az okmányirodák működésének eddigi tapasztalatai igazolták a települések azon korábbi aggodalmát, mely szerint az elhamarkodottan, kellő előkészítés nélkül megvalósított rendszer nem képes megfelelően kiszolgálni az igényeket.

A hálózat integrált továbbfejlesztésére az okmányirodák felszerelését korábban elnyert Siemens kapott megbízást.

(Népszava)

Ajánló: