Medgyessy: kevés a női jelölt

Két-három körzet kivételével mindenütt befejeződött a szocialista pártban a képviselőjelölt állítás - mondta Medgyessy Péter kormányfőjelölt, aki szerint a jelöltjeik tisztességes, feddhetetlen emberek, többnyire magasabb képzettségűek, sok köztük a sikeres önkormányzati vezető, átlagéletkoruk pedig három-négy évvel alacsonyabb az előző ciklus jelöltjeinél, de kevés köztük a nő.

Az MSZP tagsága győzni akar a jövő évi választásokon, s ez nagy összetartó erő; ellenzéki párt öt hónappal a választás előtt még soha nem állt ilyen jól - jelentette ki Medgyessy Péter Székesfehérvárott. A szocialista párt miniszterelnök-jelöltje a koronázóvárosban Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye MSZP-s képviselőjelöltjeivel találkozott, s arról tájékozódott, miként készülnek a kampányra.

A párt pénteki telekonferenciáján elhangzottakra a kormányoldal nem reagált érdemben - mondta Medgyessy. A szocialisták által felsorolt tényekre csupán "minősítés hangzott el", mégpedig "olyan minősítés, amely a minősítőt minősítette" - állította. Nem a társadalom és az emberek teljesítményével, hanem a kormányéval van baj - szögezte le a miniszterelnök-jelölt. Ezt jelzi - mondta -, hogy lelassult a gazdaság növekedése, nem csökkent az infláció, s azt a kormány tudatosan alábecsülte, mérséklődött a beruházási kedv, s pótolhatatlan lemaradás van a béremelésekben.

Medgyessy Péter kitért Székesfehérvár és Fejér megye helyzetére. Mint mondta, az elmúlt három év egyik vesztese a szocialista polgármester által vezetett Székesfehérvár volt, ahol nem indultak új programok, sőt a már korábban megkezdettek is leálltak. Példaként említette, hogy nem épült meg a 63-as út elkerülő szakasza, s bár a városban 1500 jogos lakásigénylőt tartanak számon, mindössze 65 szociális bérlakás alapkövét rakták le, valamint, hogy a Vörösmarty Színház felújítására a város nem kapott költségvetési támogatást.

A következő kormány, amely szocialista többségű és Medgyessy Péter által vezetett kabinet lesz, nem fogja aszerint megkülönböztetni a városokat, hogy milyen "színű" önkormányzatuk van - hangoztatta a szocialista miniszterelnök-jelölt. S nemcsak az elmaradott térségeket fogja támogatni, hanem a dinamikusan fejlődő településeket is segíti majd a továbbfejlődés feltételeinek megteremtésével - fűzte hozzá.