Káposzta sütve, főzve, savanyítva

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Illatozó, ízes savanyú káposzta készítése házilag - erdélyiesen

Savanyúkáposzta készítése házilaghttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=47485

A fejes káposzta felső leveleit leszedjük, torzsáját kifúrjuk és helyét besózzuk. A káposztát legyaluljuk és minden kiló káposztára 1 dkg sót számítva fél napig állni hagyjuk.
A tisztára mosott és szárazra törölt, öblös, nagy, 4-5 literes befőttesüveg aljára helyezzük a felszerelt birsalmát, a kaprot és a megtisztított tormaszeleteket. Erre rakjuk a vágott, vagy gyalult káposztát és jó erősen lenyomkodjuk. Ha kb. 15 cm magasra nőtt az aprókáposzta az üvegben, akkor rárakunk 8-10 db levelet. Megint a gyalult káposzta következik, ismét 10-15 cm magasságban. Ez után újra levelek, majd szeletelt káposzta, ameddig az üveg megtelik. Minden sort jól lepréselünk, közben birsalmát, kaprot és tormát teszünk hozzá. Amikor az üveg nyakáig ér a káposzta, súllyal leszorítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tetején mindig lé legyen, majd amikor hab képződik, azt szűrőkanállal távolítsuk el. Addig, amíg kiforr, a konyha melegében hagyjuk, aztán lekötjük. Hűvös helyre téve akár nyár elejéig is eláll.


Kapros savanyú káposztafőzelék

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 2 gerezd, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, pirospaprika, őrölt köménymag, só

Forrás: Magyar KonyhaAz apró kockákra összevágott füstölt szalonnát egy kevés zsírban üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk és rátesszük a kimosott savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával, sóval fűszerezzük.
Fedővel letakarva, gyenge tűzön a káposztát roppanó puhára főzzük. Ekkor tejföllel elkevert liszttel sűrítjük és néhány percig forraljuk. Amikor a káposzta elkészült, belekeverjük az apróra összevágott friss kaprot. Leginkább ízes vagdalt pogácsát, főtt füstölt húst, roston sült sertésbordát tálalhatnak mellé.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1800 kJ/430 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001


Téli vitaminsaláta

Hozzávalók: 5 cl olíva olaj, 15 dkg vöröshagyma, 60 dkg savanyú káposzta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg alma, 3 dkg cukor, 1 db citrom, törött bors, só

Forrás: Magyar KonyhaAz olíva olajat porcelántálba öntjük. Hozzáadjuk a csemege pirospaprikát és ezzel simára keverjük. Beletesszük a hajszálvékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kissé kimosott és jól kicsavart savanyú káposztát, a reszelt sárgarépát és az almát. Cukorral, citromlével, sóval, törött borssal ízesítjük, majd a hűtőszekrénybe téve 2-3 órán át érleljük.

Elkészítési idő: 35 perc (+hűtés)
Egy adag: 960 kJ/230 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Soproni Pinot Blanc 2001