Megorrolt a fővárosi SZDSZ az MSZP-re

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője szerint a koalíciós lojalitás határaiban újra meg kell állapodni, ha az MSZP átgondolt döntéssel járult hozzá ahhoz, hogy egy, a Fidesz által vélelmezett múlt évi 280 millió forintos árfolyamveszteséget eseti bizottság vizsgáljon. A vizsgálóbizottság felállításáról csütörtökön döntöttek.

"Ha ez a szocialisták részéről egy pillanat szülte 'hisztérikus' döntés volt, akkor ezzel nem kell foglalkozni, ez majd elmúlik. Ha viszont a korábbi gyakorlattal szakító, megfontolt lépés volt a múlt heti közgyűlésen, akkor újra kell gondolni a koalíciós lojalitás határait" - fogalmazott Bőhm András.

 

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén fideszes indítványra bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogy egy múlt évi valutaátváltás kapcsán, az ellenzék által vélelmezett 280 millió forintos veszteségéért ki a felelős. A bizottság létrehozását az MSZP az ellenzékkel szavazta meg, az SZDSZ frakcióvezetője pedig bejelentette, hogy nem vesznek részt a szavazáson.

 

Bőhm András úgy vélekedett, hogy a lojalitás kérdése érintheti az országos politizálást is, miután az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a Fővárosi Közgyűlésben és országos szinten is jelentős pozíciói vannak. A szabad demokrata politikus egyébként nem hiszi azt, hogy ez ügyben a szocialisták megfontolt döntést hoztak volna.

 

Bőhm András az ellenzék által hónapok óta szorgalmazott vizsgálatot nem tekinti egyébnek "egy hajánál fogva előrángatott ötletnél". A politikus meglepőnek tartja, hogy a fideszesek a mai kamat- és árfolyampolitika hullámzásai között számon kérik, ha valaki ezekben bízva, tavaly decemberben tévedett. Ezzel összefüggésben - tette hozzá - a Fidesz politikusainak inkább a jegybanki politizálást kellene vizsgálniuk.

 

A frakcióvezető úgy vélte: a fővárosi önkormányzatot érdemben nem érte semmilyen kár az átváltás kapcsán. Tudatta, hogy a közgyűlés, a pénzügyi bizottság is foglalkozott már a kérdéssel, és rövidesen befejezi vizsgálatát a főpolgármesteri hivatal vizsgálóbiztosa is.

 

Bőhm szerint az egész ügy nem egyéb, mint a Fidesz pr-akciója. Ehhez szerinte meggondolatlanul segítséget nyújtott az MSZP, amikor a korábbi három kezdeményezéstől eltérően ezúttal hozzájárult az eseti bizottság felállításához.

 

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője nem kívánt részletekbe bocsátkozni e kérdést illetően. Közölte, hogy nem szeretne a sajtón keresztül üzengetni koalíciós partnerüknek.

 

A vizsgálóbizottság kapcsán a szocialista frakciónak az a véleménye, ha ebben a kérdésben az eddigi vizsgálatok után még mindig nem lát tisztán az ellenzék, akkor követni kell az országgyűlési gyakorlatot. Ott ugyanis a jelenlegi kormányzó pártok megadják a vizsgálódás lehetőségét az ellenzéknek. Gy. Németh Erzsébet szerint ettől a gyakorlattól nem szabad tehát a városházán sem félni, illetve elzárkózni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK