Késhet a lejárt gyógyszerek begyűjtése

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Minisztérium január elsejére ígérte annak a rendeletnek a hatályba lépését, mely a lakossági gyógyszerhulladék kötelező visszagyűjtését írná elő a patikáknak. A rendelet azonban valószínűleg nem készül el januárra. A minisztérium szóvivője szerint a patikusok ellenállásába ütköznek, pedig a veszélyes hulladéknak számító lejárt gyógyszerek visszagyűjtésének költségeit a gyógyszergyártók állják majd.
Vágólapra másolva!

A gyógyszergyártó cégek csak a rendelet megjelenésére várnak, hogy befejezzék a gyógyszerhulladékok visszagyűjtésére hivatott rendszer kiépítését, amelybe januártól minden hazai patikát bevonnának. Az egészségügyi miniszteri rendelet azonban még egyeztető szakaszban van, ennek kimenetelétől függ a jogszabály hatályba lépése. A rendelet tervezete is késve készült el. Eddig elmaradtak az ígért, a lakosságot tájékoztató televíziós és szórólapos kampányok, és a tervezett őszi akció is, így nagy valószínűséggel a rendelet sem készül el januárra. Tóth Judit, az egészségügyi tárca szóvivője sem tett határozott ígéretet arra, hogy januárban hatályba lép a rendelet.

Az [origo] által megkérdezett patikákban nem tudnak a rendelettervezetről. "Hivatalosan még nem tájékoztattak minket, csak pletykaszinten tudunk róla" - mondta egy patikus. "Nem szólnak idejében, az a baj" - tette hozzá. A gyógyszertárosok közül többen a hírekből értesültek arról, hogy januártól kötelező lesz befogadniuk azokat a speciális, egyutas gyűjtőedényeket, amikbe majd a gyógyszerhulladék kerül. A gyógyszerész kamara szerint az ezt elutasító patikákat jövő évtől meg is bírságolják.

Tóth Judit, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint a gyógyszertárakat eddig azért nem tájékoztatták, mert a jogszabály még nincs kész. Ígérete szerint ha a rendelet hatályba lép, lakossági tájékoztató kampányt szerveznek, és a patikákat is értesítik.

A szóvivő szerint a gyógyszerészek ellenállása miatt késik a rendelet elkészülése. "Semmmilyen plusz munkával vagy költséggel nem járna a visszagyűjtés a patikusoknak" - mondta Tóth Judit. A gyógyszerhulladékok visszagyűjtésével járó költségeket a gyógyszergyártók állnák, a patikák feladata lenne a gyűjtés.

Az egészségügyi tárca idén őszre tervezett egy önkéntes akciót, melynek során egy hétvégén a patikák próbaképpen begyűjtötték volna a visszahozott lejárt gyógyszereket. A szóvivő szerint a patikusok ellenállásán bukott meg az akció. Tóth Judit nem érti, miért ellenezték a gyógyszerészek, mert úgy tudja, a gyógyszertárak 39 százalékában ma is létezik ilyen szolgáltatás.

Szalay Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara illetékese szerint az "őszi nagytakarítási" akció a minisztérium értetlensége miatt hiúsult meg. A gyógyszerészek a minisztériumtól várták a megvalósítást, a minisztérium viszont a kamarától. Szalay szerint a rendelet egyelőre nem végrehajtható, mert nincs megszervezve "az egész logisztikája". A begyűjtőrendszer kiépítésével megbízott társaságnak október elején még nem álltak rendelkezésére a gyűjtőedények sem - mondta Szalay. A társaságnál viszont azt mondták, az ő részükről már elindulhatna a visszagyűjtés, mert a hálózat 80 százalékban elkészült.

Az új rendszer lényege, hogy minden gyógyszertárban egyszer felhasználható gyűjtőedényeket helyeznek ki, amelyekbe a lakosok díjtalanul beledobhatják a lejárt szavatosságú gyógyszereiket, ahonnan a gyűjtőedénnyel együtt a veszélyeshulladék-égetőbe kerülnek. A gyógyszerhulladék ártalmatlanításának egyetlen módja ugyanis az égetés. A jelenlegi gyakorlat szerint csak a patikák kisebb részében veszik vissza a lejárt vagy a feleslegessé váló orvosságot, így a veszélyes hulladék nagy része még kommunális hulladékként végzi, ami nagy veszélyt jelent a környezetre. Magyarországon évente kétezer tonna lejárt szavatosságú gyógyszert dobnak ki.