Leszerel az utolsó magyar sorkatona

Vágólapra másolva!
November 3-án leszerel az utolsó magyar sorkatona. Ráadásul a Fidesz kedden éjjel meghozott döntése szerint megszavazzák a sorkatonaság eltörléséhez szükséges alkotmánymódosítást. A Hősök terén egy 30 méter hosszú sárga centi jelképezi a sorozott hadsereg utolsó napjait. Az elmúlt napokban közjogi méltóságok, politikusok, művészek, civilek és katonák vágtak le egy-egy centit a szalagból. Az utolsó darabot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vágja le.
Vágólapra másolva!

November 3-án leszerel az utolsó magyar sorkatona, ráadásul a sorozott hadsereg eltörléséhez szükséges alkotmánymódosítást is megszavazhatja a parlament. A Fidesz ugyanis változtatott álláspontján és kész hozzájárulni a sorkatonaság eltörlését célzó alkotmánymódosításhoz. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ezt szerdán a parlamentben, napirend előtt jelentette be. Pokorni a kedd éjjel meghozott döntést azzal indokolta: nem elfogadható, hogy a szocialista párt fiatalokat azzal "riogasson", hogy a Fidesz nekik ártani akar. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a Fidesz "jó szándéka köddé válik", ha nem szavazzák meg a honvédelmi törvény módosítását is.

Miközben a parlamentben a jogszabályok módosításáról vitatkoznak, az már korábban eldőlt, hogy a 6 hónapos sorkatonai szolgálati kötelezettség teljesítését követően szerdán a Magyar Honvédség katonai szervezeteitől mintegy 1800 fő szerel le. A fiatalokat az érintett csapatoknál ünnepélyes állománygyűlésen búcsúztatják, majd személyi okmányaik átadása után útnak indítják őket lakóhelyükre.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője korábban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy 24 ezer hivatásos katona lesz, ebből 8000 tiszt, 8000 tiszthelyettes és 8000 szerződéses katona.Várhatóan 2005 januárjában derül ki, mire futja, miután a költségvetés ismeretében a tárca kialakította saját költségvetését.

Gyurcsány és Juhász vágja le a centi utolsó darabját

A Hősök terén egy óriási, 30 méter hosszú sárga centi jelképezi a sorozott hadsereg utolsó 10 napját. Az elmúlt napokban közjogi méltóságok, politikusok, művészek, civilek és katonák vágtak le egy-egy centit a mérőszalagból. A centi első darabját Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Szenes Zoltán altábornagy, a honvédség vezérkari főnöke, Havril András altábornagy, vezérkari főnök helyettes és Bródy János zenész, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának a tagja vágta le közösen. Az utolsó darabot pedig szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vágja le, több száz aznap leszerelő sorkatona jelenlétében. Az óriás centit két 32 tonnás honvédségi darus kocsi tartja a magasban, 100 méternyi acélsodrony segítségével, és csak a centivágás idejére ereszti földközelbe. A levágott centik alatt a "Magyar Önkéntes Haderő - A szabadság ereje" felirat olvasható. A Magyar Honvédség sorállományú katonáinak utolsó leszerelését ünneplő rendezvénysorozat ezzel zárul.

"Az utolsó sorkatonák leszerelése az euroatlanti integráció teljes befejeződését jelenti Magyarország számára" - mondta az Országgyűlés elnöke kedden Budapesten. Szili Katalin minderről azután beszélt, hogy Keleti Györggyel, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szocialista elnökével közösen szintén levágtak egy darabot a centiből. "Az elmúlt 15 esztendő euroatlanti integrációt, ezzel szabadságot, függetlenséget hozott az országnak. Egészen másként tekintünk már mi is a katonaságra" - jelentette ki a házelnök. Szili Katalin közölte, hogy olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely "mindannyiunk akaratából mindig is az ország békéjét, biztonságát és szuverenitását szolgálja". Az országgyűlés elnöke elmondta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák a szuverenitásunk, békénk, biztonságunk megtestesítői lesznek.

Obsitos katona, szerződéses katona, katonanő, édesanya

A honvédelmi bizottság emlékülést tart a leszerelés alkalmából. Az ülés a történelmi zászlók bevonulásával és a Himnusszal kezdődik. Keleti György elnöki megnyitója után felolvassák Mádl Ferenc köztársasági elnök levelét. Ezt követi Szili Katalin házelnök ünnepi beszéde, majd Holló József vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet főigazgatója tart történeti visszatekintést. Az ünnepségen szót kap egy egykori "obsitos" sorkatona, egy most leszerelő sorkatona, egy szerződéses katona és egy katonanő. Felszólal egy édesanya, akinek hat fia teljesített katonai szolgálatot. Az ülés végén ismertetik az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ez alkalomból elfogadott közös állásfoglalását.