Elkapkodják a polcokról a paprikát

Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ keddi adatai szerint mintegy 300 paprikaáruról állapították meg, hogy fogyasztható, így visszakerülhet a boltokba. Azt azonban senki sem tudta megmondani, mikorra zárulhat le a teljes vizsgálat. A boltokban kapható termékeket ugyanúgy viszik az emberek, mint korábban. Romániában közel 2 tonna importpaprikát vontak ki a forgalomból. Magyarországon kívül Spanyolországból és Csehországból is érkezett Romániába mérgező paprika.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ keddi listája több mint 40 gyártó közel 300 termékét sorolja a fogyasztható paprikaáruk közé. (A 300 termék között számos esetben csak a kiszerelés vagy a lejárati idő különbözik, az ÁNTSZ minden ilyen terméket egyenként felsorol.) Az ÁNTSZ kommunikációs osztályának munkatársa az [origo]-nak elmondta: folyamatosan kerülnek vissza a termékek a boltokba. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy várhatóan mikorra zárul le a teljes vizsgálat. A kereskedőket csak a vizsgálat lezárulta után értesítik hivatalosan.

"A boltokban már lehet kapni fűszerpaprikát és paprika alapú termékeket. Ami kapható, az megbízható" - mondta az [origo]-nak Ócsai Lajos, az ÁNTSZ osztályvezetője. Hozzátette: úgy veszik észre, a gyártók számára fontosabb, hogy az új termékek kikerüljenek a polcokra, mint az, hogy a régieket bevizsgáltassák és újra forgalomba hozzák. Ócsai szerint a kisebb tételeket inkább megsemmisítik.

Az interneten közzétett, fogyaszthatónak minősített termékekből ugyanúgy vásárolnak az emberek, mint korábban. A Váci úti Tesco egyik munkatársa az [origo]-nak azt mondta: minimális mennyiségű paprikaárut tudtak kitenni a polcokra, de azokat azonnal elkapkodták, jelenleg is hiánycikk a fűszerpaprika. A központi raktárból viszont nem kapnak árut, a Tesco dolgozója szerint lehet, hogy megvárják a központban az ÁNTSZ hivatalos értesítését. "Minden nap megrendeljük az árut, de egyelőre nem szállítottak" - tette hozzá a Tesco munkatársa.

A budaörsi Auchanban jelenleg is kapható fűszerpaprika. "Kevés van, de azt ugyanúgy viszik az emberek, mint régebben" - mondta az egyik vezető, hozzátéve: a polc mellett kifüggesztettek egy táblát, miszerint a polcokon az ÁNTSZ által bevizsgált termékek találhatók. "Ezekben megbíznak" - tette hozzá.

Egy XI. kerületi boltban szintén kapható egyfajta fűszerpaprika, és visszakerült a polcokra a Pirosarany is.

A román fogyasztóvédelmi felügyelőség közben kedden mintegy 2 tonna importpaprika kereskedelemből történő kivonásáról intézkedett, miután az élelmiszerben a megengedett szintnél magasabb mérgező mennyiséget mutattak ki - írta az MTI. Már kivonták a forgalomból az összes olyan paprikát, illetve paprikát tartalmazó élelmiszert, amely a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint tartalmaz - mondta Miron Savu, a román fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője.

Savu elmondta, hogy Magyarországról 1 tonna 624 kilogramm káros anyagot tartalmazó paprika érkezett, ennek aflatoxin tartalma kilogrammonként alig 2 mikrogrammal volt, nagyobb a megengedett határértéknél. Az élelmiszerbiztonság követelményeinek megfelelően ezt a szállítmányt meg fogják semmisíteni - tette hozzá. A szállítmányt a szegedi Rubin Kft-től importálta egy marosvásárhelyi cég, amelyet időközben tízmillió lejjel - 60 ezer forintnak megfelelő összeggel - bírságoltak meg.

A szóvivő jelezte, hogy más országokból is érkeztek hasonló élelmiszerek. Így megsemmisítésre vár a Spanyolországból szállított 500 kilogramm paprikaőrlemény, amelyben kilogrammonként 12 mikrogramm aflatoxint találtak. Máramarosban 70 kilogrammot foglaltak le, a Csehországból érkezett áruban kilogrammonként 14 milligramm káros anyagot mutattak ki. A Kárpátokon túli Vaslui megyében öt kilogramm török paprikaőrlemény tartalmazott 26 mikrogramm/kilogramm aflatoxint.