Vágólapra másolva!
Érvénytelen a Szécsényben és Sopronban tartott időközi választás első fordulója, mert túl kevesen mentek el szavazni. Mindkét helyen a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. A választás második fordulója november 28-án lesz.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen a Nógrád megyei Szécsényben, illetve a Sopronban és környékén megtartott időközi országgyűlési választás első fordulója, mert a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele szavazott.

Az időközi országgyűlési választást mindkét helyen azért tartották, mert a körzetek egyéni képviselői a júniusi európai parlamenti választásokon is mandátumot szereztek, és a magyar parlamentben szerzett helyüket visszaadták.

A soproni időközi parlamenti választáson heten küzdöttek a fideszes Szájer József megüresedett mandátumáért. Szájer egyetlen egyéni jelöltként jutott a parlamentbe a fideszesek közül 1990-ben, ebben a választókörzetben. Később 1998-ban és 2002-ben is tudott itt nyerni. A városban a Fidesz jelöljére, Firtl Mátyásra voksoltak a legtöbben, a szavazatok 53,6 százalékát szerezte meg, a második helyen Kránitz László MSZP-s jelölt áll, 34,4 százalékkal, a harmadik. Kóczán Zoltán SZDSZ-es jelölt lett.

Szécsényben a Fidesz-MDF színekben 2002-ben egyéniben győzni tudó volt KDNP-elnök, Surján László helyére pályázott Orbán Viktor Fidesz-elnök volt kabinetfőnöke és a megyei közgyűlés szocialista elnöke. A jelöltek között volt Fekete László, aki a világ legerősebb embere és Győzike édesapja is. Az eredménytelen első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor (Fidesz-MPSZ - KDNP) a voksok 50,1 százalékát kapta, 5521 szavazatot, Borenszki Ervin (MSZP-SZDSZ) pedig a voksok 27,8 százalékát szerezte meg, 3060 szavazatot. A harmadik helyen álló idősebb Gáspár Győző (független) a voksok 10,7 százalékát kapta, rá 1180-an szavaztak.

A választások második fordulóját november 28-án tartják. A második fordulóban mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban pályáztak a képviselői tisztre. Amennyiben a második forduló is érvénytelen lesz, a képviselői hely a 2006. évi parlamenti választásokig betöltetlen marad.