Fertőzött víztől betegedhettek meg két faluban

Vágólapra másolva!
Lajtoskocsik szállítják az ivóvizet két Balaton-felvidéki faluba, mert egy nap alatt körülbelül 50 hányás-hasmenéses beteg jelentkezett a háziorvosnál. A megyei ÁNTSZ kórokozóra gyanakszik, amely egy csőtöréskor mosódhatott be a vízvezetékekbe.
Vágólapra másolva!

A Balaton-felvidéki Nemesgulácson és Kisapátiban tegnap reggel óta 40-50 beteg jelentkezett hányásos-hasmenéses tünetekkel. A sorozatos megbetegedések miatt a Veszprém megyei ÁNTSZ megtiltotta a csapvíz fogyasztását, csütörtökön Nemesgulácson, ma reggeltől pedig Kisapátiban is, mert ott is többen fordultak orvoshoz azonos tünetekkel.

"Valami van a vízben, de nincs ötletem, hogy mi az" - mondta el Wildhofferné Raposa Gizella, Nemesgulács polgármestere. Szerinte azok betegedtek meg, akiknek gyengébb a szervezete. "Ma reggel is voltak megbetegedések, ők valószínűleg még tegnap ihattak a vízből" - tette hozzá. Gauland Márton háziorvos szerint a megbetegedések egynapos lefolyásúak, az első betegek már jobban vannak.

Nemrégen csőtörés volt Nemesgulácson, ennek során történhetett bemosódás a környező talajból a vízvezetékekbe - mondta el az [origo]-nak Szeder Mária, Veszprém megye tisztifőorvosa. Az ÁNTSZ az ivóvízben levő kórokozóra gyanakszik, jelenleg ezt vizsgálják. Szeder Mária tájékoztatása szerint a közelmúltban csatornáztak is a faluban, szerinte elképzelhető, hogy a csőrendszer javítása során jutott szennyeződés a vízbe. Kisapátiba pedig Nemesgulácsról juthatott el a fertőzött víz.

A helyi vízmű elvégezte a csövek tisztítását, de az új víz vizsgálatára még két napot várni kell. "A vizsgálatok napokig is eltartanak, mert el kell végezni a víz bakteriológiai, kémiai és mikroszkopikus vizsgálatát" - mondta Szeder Mária. Addig lajtoskocsik szállítják a vizet a két községbe.