Antifasiszta és szélsőjobbos tüntetés a Terror Házánál

Vágólapra másolva!
Október 15-én, az 1944-es nyilas puccs évfordulóján két szervezet, az SZDSZ Új Generációja és a Magyar Jövő nevű hungarista csoport is demonstrációt tervez a Terror Háza elé. A rendőrség szerint a két rendezvény egy időben és egy helyen veszélyezteti a közbiztonságot. A Magyar Jövő megmozdulásuk "szakrális jellege" miatt nem változtat, az Új Generáció a rendőrségnek talán, a szélsőjobbnak biztosan nem enged. A rendőrség még reménykedik, ezért csütörtökön egy utolsó egyeztetésre hívja a két szervezetet. Ugyanakokr a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is bejelentette, hogy tüntetésre készül a Magyar Jövő csoport ellen október 15-én.
Vágólapra másolva!

Október 15-én, az 1944-es nyilas puccs hatvanadik évfordulóján két szervezet, az SZDSZ Új Generációja és a Magyar Jövő nevű hungarista csoport is demonstrációt tervez a Terror Háza elé. Hétfőn a rendőrség külön-külön egyeztetett a szervezetekkel, de egyikük sem engedett. Az Új Generáció antifasiszta, náciellenes demonstrációra készül, a Magyar Jövő pedig Szálasi hatalomátvételének 60. évfordulójára rendezne megemlékezést. A rendőrség szerint a két rendezvény egy helyen és egy időben való megrendezése veszélyezteti a közbiztonságot, ezért csütörtökön még egy utolsó egyeztetésre hívják a két szervezetet.

A hungaristák évtizedek óta várnak erre

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Hungarista Kibontakozás vezetője kijelentette, hogy a helyszínváltoztatásra határozott nemet fognak mondani, mert megemlékezésük szempontjából szimbolikus jelentősége van az Andrássy útnak. "A hungarista mozgalom évtizedek óta vár erre a napra" - fogalmazott. A szélsőjobboldali csoport vezetője hozzátette, hogy ők már júniusban bejelentették szándékukat a rendőrségnek, és felháborítónak tartják, hogy mások is igényt tartanak a helyre ugyanabban az időpontban. "Jogilag lehetséges, de erkölcsileg felháborító."

Ugyanakkor nem akarják, hogy ellentüntetők zavarják megemlékezésük "szakrális jellegét", ezért hajlandóak a délután öt órai időpontot egy órával korábbra tenni. Azt azonban, amit a rendőrség kért, hogy tartsák a demonstrációt délután kettőkor, elfogadhatatlannak tartják, mert "dolgozó embereket" is várnak a megemlékezésre. Bácsfi Diána azt állítja, hogy a rendőrségen azt mondták nekik, hogy nem tudják garantálni a biztonságukat. A Magyar Jövő vezetője szerint ez nem probléma, mert meg tudják oldani a saját védelmünket. Bácsfi Diána szerint az lenne a megoldás, ha az Új Generáció este nyolckor demonstrálna.

Komoly közbiztonsági aggályok

Csőzik László, az Új Generáció elnöke kijelentette, hogy a szervezet kompromisszumkész, de csak a rendőrség és nem a Magyar Jövő felé. "Ha engedünk, amiről holnap döntünk, akkor az a rendőrségnek tett gesztus lesz, mert komoly közbiztonsági aggályok merültek fel" - fogalmazott. Csőzik László elmondta, hogy a nyilasterror áldozatainak emlékére rendezett demonstrációt tavaly is megtartották, október 15-én, öt órakor, a Terror Háza előtt. Akkor határozták el, hogy minden évben megrendezik. Idén a hatvanadik évforduló miatt nem egyszerű megemlékezést, hanem antifasiszta, antirasszista megmozdulást terveznek, Magyar Bálint oktatási miniszter beszédével.

Csontos Stefánia, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa elmondta, hogy a csütörtöki egyeztetéstől azt várják, hogy valamelyik fél meggondolja magát, és más helyszínt vagy más időpontot választ a demonstrációhoz. A rendőrség közvetítő szerepet akar betölteni az egyeztetésen, mivel mindkét bejelentés törvényes, mást nem is tehetnek. Ha nem sikerül megegyezni, és egyik szervezet sem enged, akkor a rendőrség a közbiztonságra figyelve "megoldja a helyzetet". Csontos Stefánia elképzelhetőnek tartja, hogy kordonnal választják majd el a tüntetőket, de hozzátette, hogy reméli, valamelyik fél hajlandó változtatni a tervein.

Közben értelmiségiek egy csoportja közzétett egy "szomorú kiáltványt" a Magyar Jövő demonstrációjáról. A kiáltványban kijelentik, hogy megdöbbenti és felháborítja őket, hogy a csoport demonstrálhat a gyásznapon.