180 millióra perlik Várhegyit

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik az a per, amelybe180 millió forint kártérítést követel a szolnoki önkormányzat Várhegyi Attila egykori fideszes képviselőtől. A város ugyanis szeretné, ha megtérülne az a kár amelyet Várhegyi okozott még a '90-es évek közepén egy ingatlaneladással - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön indul a Pest Megyei Bíróságon az a kártérítési per, amelyet a szolnoki polgármester indított Várhegyi Attila fideszes politikus ellen. A városvezetés ugyanis szeretné, ha megtérülne az a kár, amely Várhegyi szolnoki polgármestersége idején - még a '90-es évek közepén egy ingatlaneladási ügyben keletkezett - írja a Népszabadság. A lap szerint kamatokkal együtt közel 180 millió forintos kártérítést követel szolnoki önkormányzat Várhegyitől.

A politikus ellen még 1997-ben indult büntetőeljárás, mivel a vádirat szerint 1994 és 1995 között Szolnok polgármestereként szinte ingyen adott el jelentős értékű önkormányzati ingatlanokat, amivel százmillió forint feletti kárt okozott. Az ügyben a Pest Megyei Bíróság hozott elmarasztaló ítéletet, amely bűnösnek találta Várhegyit folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. Az ítélet szerint a politikus 154 millió forint kárt okozott, amelynek egy része megtérült. A volt polgármestert egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre, és pénzbírság megfizetésére ítélték. Várhegyi ezt követően lemondott parlamenti mandátumáról.

A szolnoki önkormányzat eközben a Várhegyi által eladott ingatlan tulajdonjogának visszaszerzéséért indított pert az azt megvásárlók ellen Ők azonban viszontperelték a várost, több százmilliós kártérítésért, mivel a hozzájuk került ingatlanon a szerződéskötés körüli jogvita miatt nem tudták elkezdeni beruházásaikat. A Szolnok Megyei Bíróság elsőfokú döntésében a vállalkozóknak adott részben igazat, és közel százmillió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte Szolnokot. A város azonban fellebbezett. Ebben az ügyben még tart a per - írja a Népszabadság.