Korhatárhoz kötnék a szoláriumozást

Bőrgyógyászok támogatnák azt a külföldről származó elképzelést, hogy korhatárhoz kössék a szoláriumozást, és a gyerekeknek tiltsák meg a napágyak használatát. A legújabb kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki a szoláriumozás és a rosszindulatú festékes bőrdaganatok kialakulása között, a kockázat pedig annál nagyobb, minél fiatalabb korban éri a bőrt a leégés. A sugárbiológiai intézet már egy évtizede javasolja, hogy rendeletben szabják meg a szoláriumüzemeltetők kötelezettségeit, elképzelésüket azonban nem támogatta az egészségügyi kormányzat.

"Sem felnőttnek, sem gyereknek nem jó a szoláriumozás" - mondta az [origo]-nak Dobozy Attila, a Bőrgyógyászati Szakmai kollégium elnöke. A szolárium által keltett sugarak - a Napból érkező ultraibolya-A és -B sugárzáshoz hasonlóan - ugyanis fokozzák a melanoma (rosszindulatú festékes bőrdaganat) kialakulásának kockázatát, emellett pedig hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez. A szakmai kollégium elnöke megfontolandónak tartja azt a külföldről származó elképzelést, hogy kössék korhatárhoz a szoláriumok használatát, mert minél fiatalabb korban ég le a bőr, annál nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának veszélye. A melanomák kezelési lehetőségéről elmondta, hogy ha időben felfedezik, a daganat műtéttel eltávolítható és teljes gyógyulás is elérhető, ha azonban nem kezelik idejében, halálos is lehet.

Reális veszélynek tartja a 15-17 év alatti gyerekekre a szoláriumozást, ezért támogatná a korhatár bevezetését Bakos Noémi, szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórház bőrgyógyásza. "Számtalan 16-17 éves jár hozzám, akik járnak szoláriumba, de arról is tudok, hogy a 13 évesek között sem ritka, aki rendszeresen szoláriumozik" - mondta az [origo]-nak a bőrgyógyász, aki szintén megemlítette, hogy minél fiatalabban szoláriumozik vagy napozik valaki, annál nagyobb a rosszindulatú betegség kialakulásának veszélye. "Nehéz ellenőrizni a gyerekeket, hiszen az iskolából hazafelé jövet is beugorhatnak egy pár perces napozásra" - tette hozzá. A praxisából kiemelt egy esetet, amikor 60-70 éves testvéreket kezelt, akik gyerekkorukban rizsföldeken dolgoztak a tűző napon. A családban a két legidősebb lánynak kellett a földeken dolgozniuk, mindkettőjüknek idős korában lett melanomája, míg a fiatalabb testvéreknek nincs ilyen betegségük.

A korhatár bevezetését a közelmúltban Anthony Young brit kutató javasolta, akinek kutatási eredményei igazolták a szolárium és a melanomák összefüggését. A brit kutató szerint ajánlatos volna, ha a barnulni vágyók a szolárium használatát évi 20 alkalomra korlátoznák, azok pedig, akiknek a bőre egyébként is nehezen hajlamos a barnulásra, teljesen lemondanának róla. Young szerint törvényben kellene tiltani a 18 év alattiak szoláriumozását. Jogszabályban készülnek korlátozni a szoláriumok használatát Ausztrália egyik tartományában is. 15 éves kor alatt tilos lenne a barnítógépek használata, 15 és 17 éves kor között pedig szülői beleegyezéshez kötnék.

Az egyik nagyobb szoláriumszalon vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte jellemzően 18 év felettiek járnak hozzájuk, de ha rendelet tiltaná meg a fiatalabbak szoláriumozását, akkor - egy igazolvány elkérésével - betartanák a szabályokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK