Az EP-kampányt bírálja a magyar EU-biztos

A belpolitikai viták helyett az Európai Unió jövőjével kellene foglalkozniuk a magyar pártoknak az európai parlamenti kampányban - véli Balázs Péter, az Európai Bizottság magyar tagja. A biztos szerint három ilyen - Magyarországot különösen érintő - alapkérdés van: az EU új költségvetése, a szervezet kormányozhatósága és további terjeszkedése.

Európai kampánytémák címmel cikket közölt a Népszabadságban Balázs Péter, az Európai Bizottság (EB) magyar tagja, amelyben bírálja a hazai európai parlamenti kampányt. A Népszabadság keddi számában megjelent írásban az unió kormányának is nevezett testület tagja azt kifogásolja, hogy a kampány elsősorban "belpolitikai csaták színtere". Mint megjegyzi, ez a régebbi EU-tagállamokban is így van, de ott azért a pártpolitikai témák között megjelennek az unió jövőjével kapcsolatos kérdések is.

A korábban a Külügyminisztérium integrációs államtitkáraként dolgozó Balázs Péter a cikkben fel is hívja a figyelmet néhány olyan témára, amivel érdemes lenne foglalkoznia egy "új, közepes méretű, az unió átlagánál szegényebb, a szervezet keleti határán fekvő tagország"-nak, azaz Magyarországnak. Az EU-biztos szerint három ilyen terület van: az unió finanszírozása, kormányozhatósága és további kiterjesztése.

Balázs Péter azt írja, hogy a készülő új, a 2007-2013-as időszakról szóló uniós költségvetésről már most folynak a viták, és az EU-biztos szerint a magyar érdekeknek egyértelműen az EB javaslata felel meg. A bizottság ugyanis azzal állt elő még idén februárban, hogy a közösségi célokra a tagországok összesített GDP-jének 1,24 százalékát kellene fordítani. A hat fő befizető állam ugyanakkor közös levélben jelentette be, hogy legfeljebb egy százalékot hajlandók elfogadni.

Az EB magyar tagja szerint fontos kérdés az EU döntéshozatali mechanizmusának átalakítása is, amely az egyik leglényegesebb eleme az unió alktományáról szóló vitáknak. Az uniós országok között azon folyik a vita, hogy a tagállamok száma vagy az egyes országokban élő népesség nagysága számítson-e inkább egy-egy döntésnél. A nagy országoknak - például Németország, Franciország, Nagy-Britannia - érthető módon az utóbbi, a kisebbeknek inkább az előbbi kedvezne.

Balázs Péter szerint olyan nagy kérdésekről is érdemes lenne vitatkozni a kampányban, mint az EU helye és a jövője a világban. Az EU-biztos emlékeztet arra, hogy az unió jelenleg a világ legnagyobb kereskedelmi hatalma, lakossága azonban egyre fogy és öregszik, és ezzel együtt romlik a versenyképessége is.

Balázs szerint az EU felelősséggel tartozik az egész földközi-tengeri medencét, a Balkánt és a FÁK-országok magában foglaló régió sorsáért. A bővítések "meggondolatlan és mérték nélküli" folytatása azonban gondokat okozhat, ezért új együttműködési formákat kell találni - véli a biztos írásában, amelyet azzal fejez be: "Minderről szólhatna - szólnia kellene az európai parlamenti választások első magyarországi kampányának."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK