A Parlamentnél demonstráltak az óvoda- és iskolabezárások ellen

Mintegy ötvenen tartottak demonstrációt az óvoda- és iskolabezárások ellen vasárnap a Parlament előtt. A demonstrálók a bezárásra ítélt intézmények kulcsait egy nagy közös karikára fűzték fel és petíciójukkal együtt adták át az Országgyűlés oktatási bizottsága szocialista képviselőjének, Arató Gergelynek.

Az óvoda- és iskolabezárások ellen demonstráltak közel ötvenen vasárnap a Parlament előtt. A többek között Salgótarjánból, Tiszakécskéről, Zagyvarónáról érkezett demonstrálók a bezárásra ítélt intézmények kulcsait egy nagy közös karikára fűzték fel és adták át petíciójukkal együtt az Országgyűlés oktatási bizottsága szocialista képviselőjének, Arató Gergelynek.

A tüntetők "Iskolabezárás = falurombolás!", "Nem hagyjuk az óvodát, az iskolát!" feliratú táblákkal, Vesszenek az óvoda-, iskolabezárók! jelszavakat skandálva vonultak fel. A Kossuth-szobor talapzatánál fakereszteket állítottak a bezárásra ítélt intézményekért, és mécseseket, virágokat helyeztek el.

"Célunk, hogy (...) felhívjuk a közvélemény figyelmét az intézménybezárások jelenlegi gyakorlatára, annak negatív következményeire, a helyrehozhatatlan károkozásra" - fogalmaztak a szervezők petíciójukban.

A rendezvényen megjelent Lezsák Sándor, az MDF alelnöke, a kérdést vizsgáló korábbi parlamenti eseti bizottság társelnöke is.

Farkas Beáta, a salgótarjáni Százszorszép Óvoda szülői munkaközösségének képviseletében elmondta: arra kérik a parlament oktatási bizottságát, hogy terjesszen elő törvénymódosító javaslatot "a településromboláshoz vezető intézkedések megszüntetésére". Közölte: azt kérik, szabályozzák törvényekkel, hogy a közoktatási intézmények bezárását, átszervezését, összevonását csak tervezetten, a helyi fejlesztési tervben kidolgozottan lehessen megvalósítani, és ezeket a lépéseket legalább három évvel korábban hozzák nyilvánosságra. A szakértői, illetve megyei oktatási bizottság véleményét figyelembe véve a végső döntés joga az oktatási miniszter kezében legyen - mondta. 

A demonstrálók szorgalmazták, hogy a szakminiszter jóváhagyása legyen szükséges a közoktatási intézmény más célú hasznosításához, vagy elidegenítéséhez.

Arató Gergely újságírók előtt elmondta: a kulcsokat továbbítja az Országgyűlés oktatási bizottságának. A szocialista képviselő a tüntetők szervezőinek átadta az Országgyűlés áprilisban elfogadott határozatát, amely az óvoda- iskolabezárás okait vizsgáló bizottság jelentése alapján készült. Elmondta: ebben az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy  keressen megoldásokat olyan finanszírozási rendszer kialakítására, amelyben nem kényszerülnek az önkormányzatok jól működő iskolákat bezárni. A jelentés megállapította azt szomorú tényt, hogy az iskolabezárások oka ma a csökkenő gyermeklétszám, amit az  iskolarendszernek is valamilyen módon követnie kell - emlékeztetett a szocialista politikus.