Kiütötte a madártejes fagyi a bodzamániát

Vágólapra másolva!
Harmincegyféle fagyi versengett hétfőn a pestszentlőrinci Zila kávéházban, ahol a kötelező eper fagyi mellett minden cukrász szabadon választott saját újdonságát mutatta be. Tejbegríz, szilvás gombóc, túró rudi, csilis csoki, bodzamánia - ezek lesznek idén az új ízek. A versenyt a szentendrei Surányi Cukrászda fiatal mestere nyerte, aki szerint "hetedik érzék" kell a mesteri fagyi elkészítéséhez.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Eper: a kötelező gyakorlat

31 cukrász indult idén "Az év fagylaltja" nevű versenyen, melyet a pestszentlőrinci Zila kávéházban rendezett meg hétfőn a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A verseny egyben bemutató is volt, a cukrászmesterek előállhattak az idei újdonságokkal: szabadon lehetett kóstolgatni a túró rudi, csilis csoki vagy a bodza ízesítésű fagyikat. A zsűri hosszú órák alatt hozta meg döntését, ez idő alatt zenés programokkal szórakoztatták a kávézó hatalmas diófái alatt várakozó érdeklődőket és a versengő cukrászokat. Szó esett a fagyik alapanyagáról is, többek között a kevésbé ínycsiklandóan hangzó tojásléről, melyet - a cukrászok dolgának megkönnyítésére - már por, sőt rúd formátumban is beszerezhetnek. A várakozás ideje alatt fagylaltevő-bajnokságot is tartottak, melyen a győztes 89 dekagramm eper fagyit evett meg 3 perc alatt.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

A cukrászmestereknek a kötelező feladatként szereplő eper fagyi mellett egy szabadon választott ízt kellett bemutatniuk: ezek között szinte kizárólag különlegességek szerepeltek, egyszerű csoki vagy vanília fagyival ma már nem mernek előállni. Volt viszont meggyes csoki, zsemlemorzsával megszórt szilvás gombóc, tejszínes mák, bodzamánia, tejbegríz, Tom és Cherry és Európa fagyi is - utóbbi az EU szimbólumának kék és sárga színeiben pompázott. A fagylaltok elbírálásánál az ízhatás az elsődleges szempont - mondta a szakmai zsűri elnöke, Horváth Ferenc. Ezt követi az állag, hogy mennyire krémes, selymes (illetve rossz esetben nyúlós vagy folyós) a fagyi, majd a szín, aminek utalnia kell az alapanyagra, legutolsó szempont pedig a díszítés.

Fotó: Fábián Évi
Debreczeni Kis Sándor

Mint ahogy azt az egyik cukrászmestertől megtudtuk, a helyes kóstoláshoz nagy kanál fagyi szükséges, nem elég csak a kanál végére venni belőle. A fagyi ízének az egész nyelvet át kell járnia, és az ezt követően kialakuló ízharmónia a döntő. A fagylaltoknak krémesnek kell lenniük már az első pillanatban, annak ellenére, hogy körülbelül mínusz 18 fokon tárolják őket.

A fagyiversenyt a szentendrei Surányi Cukrászda fiatal mestere, Debreczeni Kis Sándor nyerte, aki szerint nem elég egy jó recept, "hetedik érzék" kell a győztes fagyi elkészítéséhez. A híres szentendrei cukrászda mestere - boleró néven - madártejes alapú, fahéjas kekszes fagyit készített, melyet egyelőre nem, de a jövőben biztosan meg lehet kóstolni a cukrászdában. A zsűri a fődíjon kívül sok kisebb elismerést osztott ki: díjat nyert a túró rudi, a fahéjas mandula és bodzilla fagyi is.