Nem kellenek a drogos és a cigány gyerekek

Bármennyire célja is a családban való elhelyezés a hét éve életbe lépett gyerekvédelmi törvénynek, az állami segítségre szoruló problémás kamaszok és a "más bőrszínűek" általában intézetbe, nem pedig családokhoz kerülnek. A napokban megjelent ÁSZ-jelentés szerint a gyerekvédelmi rendszerben nincs elég pénz, szakember, és kevés a megfelelő nevelőszülő is. Az illetékes minisztérium szerint az ÁSZ megállapításai jogosak, változtatási javaslataik közül néhányat 1-2 éven belül megvalósítanak.

 

Kevés a pénz, a szakember és a nevelőszülő is ahhoz, hogy a gyerekvédelmi rendszer a törvényben előírtaknak megfelelően működjön - állapította meg vizsgálatában az Állami Számvevőszék. Az állami segítségre szoruló gyerekek ellátását 1997 óta szabályozza a jelenleg hatályos törvény, mely teljesen új szemléletmódot vezetett be.

Az új törvény első számú célként azt tűzte ki, hogy a gondokkal küszködő családból se kelljen kiemelni a gyerekeket, hanem külső segítő - elsősorban szociális munkás - segítségével összetartsák a családot. A korábbi hatalmas nevelőintézetek helyett kis létszámú, a családi körülményekhez közelebb álló intézmények kialakítását írta elő.

A kisebb intézetek egy része létrejött, 2002-re körülbelül 30 százalékkal sikerült növelni a számukat, így a férőhelyeknek körülbelül az egyharmada kis létszámú gyerekotthonban található. Többségében megszűntek a nagy létszámú gyermekotthonok, sok kisebb létszámú intézet kezdte meg működését, de pénzhiány miatt az átalakulás lassan halad - áll az ÁSZ jelentésében.

A jogszabály megjelenése előtt nem készült felmérés arról, hogy a változásokhoz mekkora anyagi fedezet szükséges és hány szakember felvételére van szükség, ezért az átalakításra vonatkozó határidőt többször is módosítani kellett, a legújabb határidő 2005 vége. Az új rendszer kialakításához 2002 végéig háromezer szakembert kellett volna felvenni, de csak a felét, 1500 ember felvételét sikerült eddig megoldani. Ennek egyik oka, hogy kevés a jelentkező, az alacsony bérek és a munkakörülmények miatt nem jelentkezik elég pszichológus, pedagógus és gyerekorvos.

Kevés az alkalmas nevelőszülő is: bár a szakemberek ezt a megoldást tartják a legmegfelelőbbnek 2002-ben a rászoruló gyerekek fele sem tudott családhoz kerülni. A kamaszok gyakran magatartási problémákkal, szenvedélybetegségekkel küzdenek, ezért őket nem szívesen fogadják a családok. Sokszor nincsenek is megfelelő körülményeik, szakismeretük, hogy a problémás gyereket el tudják látni. A jelenlegi rendszerben a nevelőszülők szeretnék megválogatni, hogy kit gondoznak, a problémás, idősebb, kamaszkorú gyerekek gondozását nem vállalják, ragaszkodnak a csecsemő- vagy óvodáskorú kisgyerek befogadásához - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK