Rászáll az ÁNTSZ a szülészekre

2004.09.01. 12:44

Az egészségügyi minisztérium tervei szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szúrópróbaszerűen ellenőrizné a egészségügyi intézetek szülészeti osztályait, miután a rendőrség vádemelést javasolt a MÁV Kórház provokált szüléseket végző szülész-nőgyógyászával szemben. Az ÁNTSZ ellenőrizné, hogy milyen napokon tapasztalható kiugró szülésszám, egy orvosnál hányan szülnek vagy hogy mennyi programozott szülést, császármetszést végeznek az osztályon.

Az ÁNTSZ-nek most is van lehetősége arra, hogy ellenőrizze az egészségügyi intézményeket - ezt a MÁV Kórház esetében meg is tette - azonban a minisztérium azt szeretné, hogy ne az esetek után vonuljon ki a szolgálat, "hanem legyen egy metodika, amelynek segítségével szúrópróbaszerűen ellenőrizhet". Az egészségügyi tárca szóvivője elmondta, a vizsgálatot csak az ÁNTSZ végezheti, erre sem a minisztériumnak, sem a szakkollégiumnak nincs joga.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium júniusban megválasztott új elnökét, Szabó Ferencet a napokban várják megbeszélésre a minisztériumba, ahol azt kérik majd tőle, hogy a testület dolgozzon ki olyan szempontrendszert, aminek alapján Kökény Mihály miniszter felkéri az ÁNTSZ-t, hogy az intézmények szakfelügyelői szúrópróbaszerűen végezzenek ellenőrzéseket - mondta el Tóth Judit. Hozzátette: a többi között vizsgálják majd, hogy milyen napokon tapasztalható kiugró szülésszám, egy orvosnál hányan szülnek vagy hogy mennyi programozott szülést, császármetszést végeznek az osztályon. Mint mondta: "értékelő szempontrendszert" várnak a szakkollégiumtól, s ha ez elkészül, akkor a szolgálat elkezdheti az ellenőrzéseket.

A szigorú ellenőrzés terve azután született a tárcánál, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn közölte, vádemelést javasol a MÁV Kórház provokált szüléseket végző szülész-nőgyógyászával szemben.

A MÁV Kórház főigazgatójának feljelentése alapján 2003. december 17-én indult büntetőeljárás, a feljelentés szerint az egyik orvos a 2003. szeptember 10-én és 2003. szeptember 11-én levezetett szüléseknél foglalkozása szabályainak megszegésével két szülő nő életét, testi épségét és egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki. A mulasztások következtében az egyik asszonynak a méhét kellett eltávolítani, míg a másik elhalálozott. A rendőrség szerint az orvos egy rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést követett el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK