Vágólapra másolva!
Folyik a kárelhárítás azon a tokaj-hegyaljai településen, amelyet szerda este öntött el az árvíz. Mádra néhány óra alatt óriási mennyiségű csapadék zúdult: az árhullámban egy ember meghalt, 200 ház pedig megrongálódott. A kormány csütörtökön 35 millió forintos gyorssegélyt utalt át. A helyreállítás munkálatait koordináló kormánymegbízott szerint a károk költségei elérhetik a felmilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai éjjel óta takarítják az iszapot és a törméléket az utcákról a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon, ahol szerdán pár óra alatt óriási mennyiségű eső hullott le - tájékoztatta az [origo]-t Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A 2650 lelket számláló településre közel a havi csapadékátlagot elérő, 100 milliméternyi csapadék zúdult, aminek hatására a falut átszelő patak kilépett a medréből. A természeti katasztrófában egy ember meghalt, aki az autóját próbálta kimenekíteni az árhullámból. Az áldozat édesanyja, akit rosszullét miatt kórházba szállítottak, csütörtökön szintén meghalt. Az özönvíz miatt 26 embert kellett kitelepíteni, közel 200 lakóház megrongálódott, köztük 30 súlyosabban. Épület azonban nem omlott össze.

A heves esőzés további településeken is károkat okozott, többek között Szegilong, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tállya községekben. A jégesővel járó özönvíz azonban a kegnagyobb pusztítást Mádon végezte. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a helyzet csütörtök reggelre normalizálódott, Mádon helyreállították a közműellátást, így a faluban van vezetékes víz, gáz, villany, és működnek a telefonvonalak is. Egyedül a település újonnan felépült szennyvízhálózata sérült meg, amelyet a tervek szerint május 19-én helyeztek volna üzembe. A katasztrófavédelem igazgatója elmondta: a kárelhárítást várhatóan felgyorsítja majd az a kilenc speciális munkagép, amely délután érkezik meg a fővárosból.

A helyszínre látogató Lamperth Mónika belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy a kormány 35 millió forintos gyorssegélyt utal át az özönvízszerű eső sújtotta Mádnak. Lamperth hozzátette: a kormány, hasonlóan a mátrakeresztesi kártérítéshez, Mádon is 100 millió forintos hitelalapot garantál, amelyet a helyiek a megrongálódott lakásaik újjáépítéséhez használhatnak fel. A hitel kamatait a kormány állja, amit a helyi lakosok 10 éves futamidőre vehetnek igénybe.

A kármentesítési feladatok koordinálásával Gyurcsány Ferenc kormányfő Szabó Györgyöt, a térség MSZP-s országgyűlési képviselőjét bízta meg, aki a felmérés eredményeit szerdán ismerteti a kormánnyal. A kormánymegbízott az [origo]-nak elmondta: a károk összege feltehetően eléri a félmilliárd forintot, mivel csak Mádon 3-400 millióra tehető az újjáépítés költsége. A károk számbavételére három munkacsoport alakult, amelyek hétfőig házról házra járva mérik fel a pusztítás nyomait.