Heteken belül indulhat az MTV székháztendere

Vágólapra másolva!
Heteken belül kiírható a székháztender az MTV elnöke szerint. Rudi Zoltán elmondta: amennyiben nem sikerül idén elindítani az új székház építését, az MTV-nek jövőre 2-3 milliárd forintot kell elhasználódott gépparkjának felújítására fordítani.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöke szerint heteken belül kiírja a közszolgálati médium új gyártóbázisának tenderét az erre hivatott cég; Rudi Zoltán hozzátette, a tulajdonosi testület támogatása, jóváhagyása is szükséges ehhez.

"Meggyőződésem, hogy a következő hetekben megtörténik" ez, "és akkor két év múlva egy új helyen dolgozik a Magyar Televízió" - mondta. Hozzátette, gazdasági alelnökének tájékoztatása szerint "körvonalazódni látszik az a megoldás, hogy a Millenniumi Média Kft. milyen módon tudja kiírni a tendert". Rámutatott, ha ez nem történik meg, jövőre legalább 2-3 milliárd forintot kell elvonnia a műsorkészítéstől a közszolgálati médiumnak, hogy azt elhasználódott gépparkja felújítására fordítsa.

"Vannak olyan eszközeink, amelyeknek többe kerül a karbantartása, mintha újat vennénk" - jelentette ki Rudi Zoltán, emlékeztetve arra, hogy kilenc éve, amióta rendszeresen szóba kerül az új székház felépítése, a menedzsment azon az állásponton van, hogy emiatt "a Szabadság téri technikára már nem költünk pénzt".

Emlékeztetett arra, hogy a kormány évekkel ezelőtt, amikor az MTV eladta ingatlanait a privatizációs szervezetnek, a szerződésben kapott garanciát arra, hogy 2003 végéig felépül a közszolgálati médium számára egy új gyártóbázis.

Utalva arra, hogy időközben az ÁPV Rt. értékesítette az ingatlant, Rudi Zoltán úgy nyilatkozott, már tárgyalnak az új tulajdonossal a bérleti szerződésről, ám ehhez a tulajdonosi testület jóváhagyása mellett arra is szükség van, hogy "valaki garanciát vállaljon arra, hogy a jövőben a Magyar Televízió költségvetésének megállapításakor figyelembe veszik azt, hogy nincs saját ingatlana, tehát bérelt ingatlanokban lakik, és ezért bérleti díjat kell fizetnie".

A kormány tavaly június 30-án döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, az építkezés és a technológiai fejlesztés költsége pedig mintegy húszmilliárd forint lesz. Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő azt valószínűsítette a hír bejelentésekor, hogy szeptemberben közzétehetik a pályázatot. Ez mindmáig nem történt meg.

Czeglédi László, a MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek akkor azt mondta, "az új székház megépítése az egyetlen járható út a modern magyar köztelevíziózás megteremtéséhez". Arról, hogy mikor lehet kulcsrakész az MTV új gyártóbázisa, úgy válaszolt: "mi úgy gondoljuk, a jövő év végére meg lehet csinálni".

Másfél hónappal később Kavas István, a projekt kormánybiztosa még arról beszélt az MTI-nek: egy-két héten belül elkészül a Magyar Televízió új székháza építési és üzemeltetési pályázatának kiírása. A dokumentum az MTI értesülései szerint jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.