Elkészült az MSZP jelöltlistája

Vágólapra másolva!
Befejezte az MSZP az egyéni választókerületekben a jelöltek kiválasztását a 2006-os választásokra. A 176 jelöltből 65 az új képviselőjelölt, a többiek már korábban is indultak. Összesen 20 nőt és 17 fiatalt indítanak a szocialisták egyéniben.
Vágólapra másolva!

Az MSZP befejezte az egyéni választókerületekben a jelöltek kiválasztását a 2006-os országgyűlési képviselő-választásra - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese. A szocialista párt mind a 176 választókerületben állít jelöltet; a 176 jelöltből 65 az új képviselőjelölt, míg 111-en már a 2002-es választásokon is indultak - közölte az elnökhelyettes.

Kérdésre válaszolva az elnökhelyettes nem adott pontos választ arra, hány helyen indít az MSZP az SZDSZ-szel közösen jelöltet. Mint mondta, a közös jelöltek száma annyi lesz, amennyi "szükséges és lehetséges", amennyi a választási győzelemhez kell. Hozzátette: a közös jelöltek kiválasztásának legkésőbb januárig kellene lezárulnia.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: a nagykátai választókerületben az elnökség Németh Imre volt agrárminiszter jelölését támogatta. Hozzátette: Göndör István parlamenti frakcióvezető-helyettes jelöléséről az országos választmány döntött. Az elnökhelyettes közölte: a kiskunhalasi kerületben, ahol korábban Zuschlag János volt a képviselő, egy fiatal tanár indul. Mint mondta, korábban valóban volt olyan javaslat, hogy ismét Zuschlag János indulna, de a helyi szervezet az elnökséggel egyetértésben mást jelölt.

Szekeres Imre azt mondta: központilag is támogatják a jelölteket, rendelkezésükre bocsátanak plakátokat, szórólapokat, kiadványokat. Elmondta: a kampányhoz szükséges kellékeket abból a támogatásból biztosítják, amelyet a költségvetésből kapnak.

Az elnökhelyettes közölte: a 176 jelölt közül 20 a nő, és 2002-höz hasonlóan vélhetően jövőre is az MSZP indítja a legtöbb női jelöltet. Mint mondta, a jelöltek korátlaga 49 év; a jelöltek között 17 olyan van, aki 35 év alatti. Elmondta: 2002-ben a 35 év alatti jelöltek száma tíz alatt volt. Szekeres Imre elmondta azt is, hogy az egyéni jelöltek között 16 olyan van, akik nem tagjai az MSZP-nek, de baloldali gondolkodásúak.

A jelöltek iskolai végzettségéről azt mondta: 98 százalékuk egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkezik, az egyik legnagyobb csoport a mérnököké. Hozzátette: a jelöltek között jelentős azok száma, akik a helyi önkormányzatban dolgoznak.

A tájékoztatón kiosztott lista szerint Hiller István pártelnök Budapest 29-es számú, Szekeres Imre elnökhelyettes Szolnok megye 2-es számú, Lendvai Ildikó frakcióvezető Budapest 32-es számú, Juhász Ferenc alelnök Szabolcs megye 3-as számú, Újhelyi István alelnök Csongrád megye 1-es számú, Szili Katalin házelnök Baranya megye 2-es számú, Kiss Péter kancelláriaminiszter Budapest 6-os számú választókerületében indul.