Orbán saját szavazatszámláló rendszert szeretne

Vágólapra másolva!
Alternatív szavazatszámláló rendszer kiépítését tervezi a Fidesz a 2006-os választások esetleges csalásainak kiszűrésére - jelentette be Orbán Viktor kedden Miskolcon. Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz elnöke az elveszített választások utáni újraszámlálási taktikát folytatja.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöke elmondta: "döntés született a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségben, hogy egy alternatív szavazatösszesítési rendszert, számítógépes rendszert mi is fel fogunk állítani, hogy ne csak egyetlen állami csatornán keresztül lehessen összesíteni az eredményeket, hanem erre a törvények adta kereteken belül alkotmányosan mi is képesek legyünk. " A pártelnök leszögezte: a Fidesz azzal is készül a választásokra, hogy a választókat biztosítja afelől, nem engedi, hogy bármilyen visszaélés történjen.

"Erre a törvény lehetőséget ad, ennek a technikai feltételeit kell megalkotni, ez egy informatikai rendszer felépítését jelenti, amelyen dolgozunk" - mondta, és hozzátette: ennek ellenére a szavazatszámláló helyiségekben kell oda hatni, hogy "ne történjen meg olyan, ami meg szokott történni. (...) Ott kell odafigyelni, hogy mit csinálnak a többiek a tollukkal." A pártelnök azt is elmondta, hogy megítélése szerint "a 2006-as választási kampánynak akkor kell megkezdődnie, amikor tudjuk, hogy mikor lesz pontosan a választás. Nem több, mint néhány hónappal előtte kell, hogy megkezdődjön."

"Egyébként rosszat teszünk az országnak, a családnak, saját magunknak, (...) ha most belemegyünk abba, amit felkínáltak a másik oldalról, hogy most mérjük össze az erőnket" - tette hozzá. Leszögezte, hogy nem lehet elvesztegetni 2005-öt egy előrehozott politikai kampánnyal.

"Rá kell szorítani (...) a kormányt, hogy dolgozzon. Úgy nem lehet, hogy egy éven keresztül csak szózuhatagban éljük az életünket, mert akkor bajok lesznek" - jelentette ki a volt miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy egy országot kormányozni kell, tettekre van szükség, és hozzátette, hogy ő ezért nem válaszol a nyilvánvalóan felkínált vitalehetőségekre, ezért "nem sóz oda", amikor "mindenkinek az országban viszket már a tenyere". Viszont - folytatta Orbán Viktor - nem lehet azt megengedni, hogy egy miniszterelnök arról beszéljen, mi lesz majd hét év múlva.

"A miniszterelnök számára a parancs úgy hangzik: itt és most. (...) Neki azt kell mondani, emberek, fogjunk össze" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Az MSZP szóvivője Orbán Viktor beszédére reagálva azt nyilatkozta, hogy a Fidesz-elnök "ott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta". Nyakó István kijelentette: "választási csalás címén, a kudarcot követően embereket, a polgári köröket küldték az utcára. A kettős népszavazást követően az előretolt helyőrségüket, a Magyarok Világszövetségét küldték a bíróságra". Orbán Viktor kijelentése értelmében "a választási bizottságoknak egyetlen egy becsületes tagja van, a fideszes delegált, a többiek pedig megbizhatatlannak számítanak" - jegyezte meg a szocialisták szóvivője.

"A Magyar Szocialista Párt - mondta Nyakó István - a leghatározottabban visszautasít minden törekvést, amely a választások tisztaságát, a szavazatszámláló bizottság tagjainak tisztességét vonja kétségbe."