Kommandósok hada őrzi a kecskeméti maffiapert

Vágólapra másolva!
Elkezdődött Kecskeméten az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolt R. László és tíz társa ellen indított per. A tárgyalás különleges körülmények között zajlik: a bíróság épületét kívül és belül kommandósok vigyázzák, csak speciális biztonsági intézkedések mellett lehet bejutni.
Vágólapra másolva!

Különleges biztonsági intézkedések mellett kezdődött hétfőn Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon az R. László és tíz társa ellen indított büntetőper. Emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel emeltek vádat ellenük. A bíróság épületét kívül és belül kommandósok vigyázzák. A vádlottakat, akiket 24 ügyvéd véd, az ország különböző börtöneiből szállították a tárgyalásra.

A vádirat szerint R. László (akit az országos média Radnai Lászlóval azonosított, aki az Energol-ügyben is vádlottként szerepel) irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a 90-es években. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit, és likvidálják a riválisokat. A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot, és Szerbiából, mintegy másfél millió forintért, több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást.

Az első letartóztatásra egy Kecskemét melletti benzinkútnál került sor 2004. augusztus 4-én, amikor a nyomozók három személyt vettek őrizetbe, és négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket foglaltak le, melyeket Szerbiából csempésztek be az országba. Fél év alatt sikerült a nyomozóknak a hálózatot felderíteni és többeket letartóztatni.

R. László elsőrendű vádlott a tárgyaláson kijelentette: büntetőjogi felelősségét nem ismeri el, a vádat visszautasítja, s azt megalapozatlannak, bizonyos tekintetben iratellenesnek tartja. Ezt követően a vádiratban vádlottként szereplő személyekhez fűződő kapcsolatáról beszélt részletesen. Indítványozta, hogy a bíróság oldassa fel a titkosságát minden beszélgetésének, amit lehallgattak. Emellett kérte, hogy akár a saját költségére, a telefonja mozgását a teljes vádbeli időszakra állapítsák meg. R. László elmondta, hogy azért indítványozta a titkosság feloldását, mert csak néhányat ragadtak ki a beszélgetéseiből, és ebből "nem rajzolható fel a személyisége".

Radnai a több mint három órás kihallgatása során pontról pontra végigment a vádpontokon, melyeket egyenként visszautasított. Elismerte, hogy a 10 vádlott közül nyolccal valamilyen kapcsolatban állt, de kettőt nem is ismer. Elmondta, hogy az egykori válogatott birkózót, a kilencedik rendű vádlottat, G. Nándort 1993-94-ben ismerte meg, amikor az autókereskedelemmel foglalkozó és résztulajdonában álló Conti Car Kft. szponzorálta a birkózótehetséget, több más sportoló és zenész mellett.

Fodor Endre bíró, az elsőrendű vádlott kihallgatását délután 15 órakor berekesztette, azzal, hogy kedden délelőtt tovább folytatódik Radnai kihallgatása. A bíró kedden a másodrendű vádlott kihallgatását is tervezi. A tanácsvezető bíró elmondta, hogy ebben a hónapban minden munkanapon lesz tárgyalás, és a vádlottak kihallgatása után május 17-től kezdődik a tanúk meghallgatása.