Gyurcsány: A Parlamentben szemtől szembe kell vitatkozni

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint az ellenzéknek ugyanaz a kötelessége, mint a kormánynak, a Parlamentben szemtől szembe kell vitatkozni.
Vágólapra másolva!

"Az ellenzéknek és a kormánynak a vitában azonos felelőssége van. És azt látom, hogy az ellenzék nagyon sok esetben, és különösen annak vezetője akkor bátor mondani frappáns, kemény mondatokat az országról, amikor nincsen vitapartner" - mondta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízió Este című műsorában csütörtökön, a Parlamentben hétfőn tartott beszédével kapcsolatban.

A miniszterelnök meggyőződése szerint szembenálló fogalom a populizmus és a demokratikus közép. Mint mondta, számára teljesen világos, "hogy lehetnek liberális megfontolások is, és lehetnek konzervatív megfontolások is. És senki nem jobb ember attól, hogy konzervatív, liberális, vagy szociáldemokrata".

"Azt mondom, hogy vitassuk meg, vessük össze, hogy mi a nemzeti érdek", amely "a két, három, négy nézet harmonikus összevetéséből áll elő" - fogalmazott. Közölte: ezzel szemben azt látja, hogy az ellenzék egy része "úgy kezeli a nagy nemzeti kérdéseket, hogy vagy úgy gondolkodtok, ahogy én gondolkozom (...), vagy hazaárulók vagytok, vagy nemzetvesztők vagytok, vagy nem nemzeti az álláspontotok".

A miniszterelnök a MOL-tól kért mérsékletességgel kapcsolatban azt mondta: minden nagy nemzeti vállalatnak nem egyszerűen csak a saját maga profitérdekére kell tekintettel lenni, hanem van egy nemzeti felelőssége.

Gyurcsány Ferenc szerint nincs vita abban az ellenzékkel, hogy nem lesz közjó abból, ha a piacot magára hagyják és nem szabályozzák. A miniszterelnök közölte: akkor populista valaki, ha úgy tűnik, hogy nem mer összefüggő programot adni, és véleménye szerint az ellenzéknek nincs összefüggő szakmapolitikai programja.

Gyurcsány Ferenc közölte: a rendszerváltás óta nem volt olyan, hogy törvényben rögzítenék a következő négy év adócsökkentő programját, és ezt az adóprogramot veszik alapul a szeptember 30-ig benyújtandó költségvetés tervezésekor.